Kjekke ting du kanskje ikke vet om oliven og olivenolje

Oliventrær gror sakte og bærer ikke frukt de første årene. Mest frukt bærer de når de er 30 – 50 år. Normalt lever treet i 300 – 600 år, men det skal finnes oliventrær som er to tusen år gamle.

Treet blomstrer om våren, med små, hvitaktige, velduftende blomster. Frukten er moden fra november, og høstes vanligvis ved at man legger nett på bakken under trærne og slår på olivengrenene med stokker. Når olivenene er falt ned i nettet, må de møysommelig renses for småkvist og blader.

Grekerne har dyrket oliven i minst 3000 år, men antakelig spist oliven mye lengre, for det er funnet fossile oliventrestammer på Santorini som er 50- 60 000 år gamle.

Athen fikk navnet sitt pga et oliventre

Homer kalte olivenolje for flytende gull, og vinnerne av de første olympiadene fikk olivenkranser. Olivengrener har vært et fredssymbol siden den gang. Gudinnen Athene vant over Poseidon da de to kjempet om å bli Athens skytsguddom. Poseidon tilbød vann, men Athene plantet et oliventre, som kunne gi både mat, olje og treverk. Athen heter altså Athen pga et oliventre!

60 prosent av den dyrkede marken i Hellas er plantet med oliventrær, totalt vokser 132 millioner oliventrær på gresk grunn. Peloponnes er den største bidragsyteren, 65 prosent av alle oliventrærne i Hellas dyrkes der.

Av syv liter oliven presses det en liter olivenolje. Her kan du se hvordan oliven plukkes og presses.

Landene med mest olivenoljeproduksjon er (i fallende rekkefølge): Spania, Italia, Hellas, Tyrkia, Tunisia og Syria. Til sammen leverer disse opp mot 90 prosent av verdens olivenolje.

Hellas er på topp på listen når vi sammenligner produksjon av den aller gjeveste oljen: Extra virgin olivenolje. 75 prosent av den greske olivenoljen er extra virgin. (tall for Italia og Spania er hhv 40 – 45 % og 25 – 30 %)

Halvparten av den greske olivenoljen eksporteres, særlig til Italia. Der blandes den med olje av dårligere kvalitet, for å bedre kvaliteten på den italienske oljen. Kvalitet har nemlig i stor grad med syreinnhold å gjøre – jo mindre syre jo bedre kvalitet.

Hellas er det eneste landet i verden som vanligvis ikke importerer olivenolje.

Svarte oliven er grønne oliven som har fått henge lenge på treet og modnet. Spania produserer ikke svarte oliven. Kjøper du spanske, svarte oliven er de tilsatt fargestoff og de er mildest talt grusomme (synes jeg).

Hellas er verdens topprodusent av svarte oliven, og landet hvor det dyrkes flest ulike oliventyper.

Moden olivenfrukt kan ikke spises rett fra treet

Mange, og langt fra bare grekere, mener de beste olivenene kommer fra Kalamata på Peloponnes. Her dyrkes en stor, saftig, kjøttfull oliventype.

Oliven må ligge i lake (som regel saltlake) før den kan spises, ellers er den altfor bitter. Noen få typer kan soltørkes, de blir skrukkete og søte slik som dem på hovedbildet.

Ingen bruker mer olivenolje enn grekerne – 26 liter i året, altså ½ liter i uka! Det er om lag dobbelt så mye som italienerne og spanjolene på de neste plassene.

Olivenolje brukes i flere gresk-ortodokse seremonier, blant annet til dåp, hvor dåpsbarnet dukkes ned i et kar fylt med olivenolje og vann.

Lamper fylt med olivenolje finner du både i de greske kirkene, i de små miniatyrkirkene som står i veikanten der hvor noen har vært utsatt for en bilulykke, og i greske hjem.

Tzatziki med oliven og olivenolje.

Olivenolje er den sunneste oljen, og betydelig sunnere enn smør. 16 oliven kan utgjøre én av dine ”fem om dagen”, og porsjonen inneholder mindre enn 100 kalorier. Oliven er rik på E-vitamin, og 95 prosent av oljen består av fettsyrer, særlig enumettet fett, som bidrar til å forhindre åreforkalking og hjertesykdom. En diett som er rik på olivenolje kan forbedre helsen til dem som lider av høyt blodtrykk, høyt kolesterol, gallestein, magesår og revmatiske sykdommer.

Olivenolje kan smøres direkte på tørt hår og tørr hud med meget bra resultat, og du trenger bare noen dråper. Eller du kan helle litt olje i badevannet. Olivenolje er brukt som skjønnhetsmiddel helt siden antikken.

Grekerne steker tradisjonelt bare i olivenolje. Og olivenolje kan godt brukes til steking, så sant den ikke varmes så mye opp at den oser. Du kan lese mer om stekng i olivenolje på dette blogginnlegget. Men de dyre extra virgin-oljene er det ikke noe poeng i seg selv å steke i, for du får ikke bedre smak av den grunn. Bruk dem f. eks. som dressing eller tilsett dem når maten er ferdig, nærmest som et krydder. Homer hadde rett, det er, billedlig talt, flytende gull!

Olivenolje bør oppbevares lufttett, kjølig og mørkt.

Prøv gjerne forskjellig typer extra virgin oljer. Det finnes olivenoljeeksperter akkurat som vinsmakere, og her er noen få av ordene de bruker for å beskrive ulike extra virgin olivenoljer: mandel, valnøtt, eple, banan, mango, pære, sitrusfrukt, fikentre, tomatblader, honning, fennikel, nyslått gress, pepper, mørk sjokolade, urter.

Olivenolje kan lagres svært lenge, bare hold den unna luft, lys og varme. Sett gjerne liten flaske på kjøkkenbenken, mens resten står i kjelleren eller på kjølerom – 14 grader er ideell oppbevaringstemperatur.

Et kjerringråd fra Middelhavet til slutt: Et skje olivenolje inntatt før du har tenkt å nyte større mengder alkohol hjelper mot bakrus, fordi den gir kroppen mer tid til å skille ut avfallstoffene.

Reklame

5 responses to “Kjekke ting du kanskje ikke vet om oliven og olivenolje

  1. Det mye jeg har klart å leve uten g det er helt greit. Men gresk oliven olje
    ( ok mizithra og… klarer jeg meg ikke uten!!!

  2. Tilbaketråkk: Olivenhøst og oljeproduksjon i Lagada | diamantisen

  3. Amen til det:D olivenolje er livseleksir for meg:D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s