Kotokeftedes me tyri / Kyllingboller med ost

Det har blitt mye kjøttbolleoppskrifter i det siste, og nå kommer det jammen en til med kylling! Det var ikke meningen, men så datt denne oppskriften fra greske Maria i innboksen, og jeg bare må dele den med dere.
Maria har fått oppskriften av svigermor. Svigermor bruker finhakkede rester av helstekt kylling i sine boller. Keftedes i Hellas er gjerne slik mat, rester som blandes med ost, urter, løk og egg etc og blir en helt ny rett.  Kyllingkjøttdeig brukes ikke det tradisjonelle greske kjøkkenet, men Maria hadde ikke kyllingrester da hun ville prøve svigermors oppskrift, så hun brukte kyllingdeig. Og det var enda bedre, påstår hun. Da gjør jeg det samme, bruker kyllingdeig altså.
Sausen er en superenkel tomatsaus med masse hvitløk. Lag den, eller en hvilken som helst slags tomatsaus. Du kan også servere disse kyllingbollene som en mezé, og da gjerne med en annen type saus til, for eksempel yiaourtiou (yoghurtsaus) eller majones med presset hvitløk oppi  – aioli om du vil være litt mer avansert.

  • Tomatsaus
  • 2 ss olivenolje
  • 4 hvitløkfedd, presset eller mortret
  • 1 ts tomatpuré
  • 1 boks hakkede tomater av god kvalitet
  • salt, pepper
  • litt sukker?

Begynn med sausen. Den har bare godt av å småputre under lokk mens du lager kjøttbollene.

Varm opp olivenolje i en gryte som også har plass til kjøttbollene, og tilsett hvitløken. La den svette litt i oljen, uten å bli brun. Rør inn tomatpuréen, og småstek et lite minutt. Ha oppi tomatene og bland godt. Salte, pepre, legg på lokk og småkok til kjøttbollene er klare til koking.

  • Kyllingboller:
  • 500 gram kyllingdeig
  • 1,5 dl raspet løk
  • 1 ts tørket mynte
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 egg
  • 0,75 dl strøbrød/griljermel
  • 1 ss olivenolje
  • 1 osteterning til hver kjøttbolle, f.eks feta, graviera eller gruyere
  • salt, pepper
  • olje til steking

Bland kyllingdeig, løk, egg, strøbrød, olje, mynte, oregano, salt og pepper i en bolle, til du har en jevn, seig deig. Lag golfballstore kyllingkaker (jeg antar mine er på størrelse med en golfball, jeg spiller ikke golf), putt inni en ostebit og forsegl den i kyllingblandingen.
Brun bollene raskt i olje i en stekepanne. Hell dem over i tomatsausen, og la dem koke i ti minutter. Tilsett litt vann i sausen om det ser snaut ut. Sjekk for salt og pepper, og kanskje trenger du litt sukker i sausen om den er veldig syrlig. Server med pasta, for eksempel.

Ca 17 (golfballstore?) boller

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-AN og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s