Haloumi me marmelada domata / Haloumiost med tomatmarmelade

Tavernaen Ladi ke Rigani (Olje og Oregano) i Thessaloniki serverer denne retten, og her er mitt forsøk på å gjenskape den.  Og jammen ble det godt!
Tomatmarmeladen får en intens, dyp sursøt smak, men den tar tid å lage, akkurat som vanlig marmelade.  Til gjengjeld får du et helt syltetøyglass av den, som du også kan servere sammen med hvit geitost, feta, kremost eller bare litt meierismør på ristet brød – eller oppå frokostyoghurten. Du kan også spise marmeladen sammen med Tyri saganaki eller istedet for honning sammen Pannestekt feta, og for den saks skyld sammen med hvilken som helst salt ost.  Kanskje liker du også marmeladen sammen de middagene du ellers ville spist tyttebærsyltetøy til? Har jeg overbevist deg om å lage tomatmarmelade nå?

Bruk så søte, modne plommetomater som du finner. La dem gjerne ligge litt i en solrik vinduskarm dagen før du skal lage marmeladen, dersom det er mulig. Uansett: Oppbevar alltid tomater i romtemperatur!

 • Tomatmarmelade:
 • 1 kg godt modne plommetomater ((gjerne kjøpt på stilk)
 • 700 gram sukker
 • 1 sitron (skall og saft)
 • 1 grønt, syrlig og skrelt eple i terninger
 • om du vil: 1 liten kanelstang
 • 1 ts vaniljesukker

Skjær et lite kryss gjennom skallet på motsatt side av tomatenes stilkfeste, og hell kokende vann over dem. La dem ligge et lite minutt i vannet, hell det av og spyl tomatene i kaldt vann. Da er det enkelt å skrelle dem.
Del tomatene i 6 eller 8 båter, og fjern frøene.  Hell sukkeret over tomatkjøttet, rør om og la dette stå et par timer i kjøleskapet.

Finn fram en tykkbunnet gryte og hell tomat/sukkerblandingen i den.  Vask sitronen godt, og rasp av det ytterste, gule skallet. Tilsett sitronskall samt eple og evt. kanelstang om du bruker det i gryten. (Jeg bruker ikke kanelstang.)
Kok dette på svak varme, uten lokk, til det tykner, og rør dann og vann. Det tar ca halvannen til to timer.  Marmeladen er ferdig når en dråpe marmelade på en teskje stivner i iskaldt vann.
Tilsett 2 ss sitronsaft samt vaniljen, rør godt. Fjern kanelstangen. Smak på marmeladen, vil du ha den syrligere tilsetter du mer sitronsaft.
Hell tomatmarmeladen umiddelbart på et varmt, sterilisert glass om du skal oppbevare den en stund, eller i en hvilken som helst glass/boks om den skal spises raskt.

 • Osten:
 • haloumi (kypriotisk ost som finnes på mange norske supermarkeder)
 • solsikkeolje
 • sesamfrø til pynt

Del haloumien opp i skiver på ca 1 cm. Hell godt med olje oppi stekepannen, og stek haloumien på begge sider til den er pent brun. Du kan også bruke grillpanne.
Server umiddelbart med tomatmarmelade og drysset med sesamfrø.

Tips: Vil du ha en helt jevn marmelade, kjør tomater, sukker og eple i en blender før du begynner å koke.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Ao og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s