Amygdalota / Mandelkaker

Amygdalota lages i hele Hellas, men de aller beste er de, sies det, som lages på øya Sifnos. Og ja, de på Sifnos kan sine amygdalota, men de er jammen ikke verst de du får oppskrift på her heller! Kakene er nærmest som en hjemmelaget, bakt marsipan, hardsprø ytterst og seigmyk inni.
Appelsinblomstvann eller rosenvann er vanlig å bruke i kakene, men siden det ikke er så lett å få tak i i Norge, kan du bruke en siruslikør, som Triple Sec, Grand Marnier eller Cointreau. Vil du ha mer mandelsmak kan du bruke mandellikør.
Kakene skal egentlig sprøytes ut med en kakesprøyte, men det har ikke jeg, så jeg pleier å forme deigen til små kuler, slik jeg har gjort her. Kakene kan pyntes med en hel eller en halv skåldet eller uskåldet mandel, med et hermetisk kirsebær, eller ingenting.
Dette er en ganske liten oppskrift – den gir ca 12 kaker – så du kan gjerne doble den.

  • 225 gram mandler
  • 1 ss semulegryn
  • 1,5 dl sukker
  • 1 egg
  • 1 ss likør (se over)
  • ca 6 – 12 mandler til pynt

Skåld mandlene ved å koke dem et øyeblikk i vann, ha dem over i kaldt vann og skrell dem. Mal dem sammen med semulen til fin konsistens. Rør inn sukkeret.
Pisk egget til det er luftig, rør inn likøren og mandelmassen.
Form til ca 12 kaker/kuler, og press dem litt flate ved hjelp av en hel eller halv mandel (se over). Stek kakene midt i ovnen på 175 grader i 25 minutter, eller til kakene så vidt begynner å bli gylne. Avkjøl på rist.
Legg dem i plastpose eller boks med tett lokk om de skal oppbevares flere dager.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-zG og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s