Granita lemoni / Sitrongranité

Iskrystaller av sitron til dessert, høres det godt ut? Kjempegodt!
For over 2500 år siden og deromkring hadde grekerne mange kolonier og stor makt på den italienske øya Sicilia, noe som blant annet har ført til flere greske templer som fremdeles finnes på øya, og godt bevart er de også.
Det sies at grekerne på Sicilia var de første i hele verden (!) til å lage granité, eller slush som det også kalles. De klatret opp på Etna-fjellet, samlet snø, og helte fruktsafter oppå den. Og vips: granitéen var født.
Siden vinter og snø henger sammen med sitrusfruktenes modningstid, kan det godt hende at grekerne på Sicilia lagte sitrongranité. Sukkeret var ikke kommet til Europa på den tiden, men honning var det nok av, så kanskje de søtet sitrongranitéen med det?
Oppskriften under er kjempeenkel, bare sett av tid til jevnlig røring i innfrysningsperioden. Den er til åtte – ti personer, men lett å skalere opp og ned, som du kan se av ingredienslisten. Granitéen holder en evighet i fryseboksen, så lag gjerne en stor porsjon når du først er igang.

Tips: Skal du fylle granitéen i skall? Bruk gjerne noen av de samme sitronene du har presset saft av. Oppbevar dem i vann i kjøleskapet, så holder de seg fine. Hinnene i sitronskallet fjerner du med en saks.

Vil du lage granitéeen med appelsin går det også bra, men da kan du godt gå ned i sukkermengde til ca det halve, avhengig av hvor søte appelsinene er. Limegranité er en annen mulighet.
Denne sitrongranitéen er stappfull av nydelig, frisk og intens smak, så en liten skål til hver er nok. Om du vil kan du servere den sammen med amygdalota eller en annen småkake.

 • 4 sitroner
 • 4 ts finrevet sitronskall
 • 4 dl sukker
 • 4 dl kaldt vann
 • litt finstrimlet sitron eller mynte til pynt

Rull sitronene kraftig mot benken, så får du mer saft ut av dem.
Skrubb sitronene, og bruk den fine delen av et rivjern til å lage små strimler av noe av skallet. Press sitronene.
Bland sukker og vann og rør til sukkeret er oppløst. Hell sitronsaften oppi sukkerlaken gjennom en finmasket sil. Tilsett sitronskall.
Hell dette i et ildfast fat eller lignende, jo videre fat jo fortere går innfrysingen.
Sett fatet i fryseren. Hvert 30 minutt (jeg bruker alarmen på mobilen…) rører og skraper du i fatet med en gaffel, helt til det ikke er mer flytende væske igjen, og isen er stivnet og småkornete. Dekk så til fatet om du ikke skal spise granitéen med en gang.
Når dere skal spise, ta fatet ut av frysen og rør rundt i massen med en gaffel. Ha granitéen i dessertskåler, vinglass eller i halve sitronskall.
Pynt med litt sitronstrimler eller mynte. Server umiddelbart, det smelter fort!

Til 8 pers. – minst.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-A2 og trykk på knappen: Print

Reklame

4 responses to “Granita lemoni / Sitrongranité

 1. Gott! Detta ska jag göra omedelbart, har fem mogna citroner just nu (tyvärr inte från eget träd). Tack för roliga idéer!

 2. Hei Merete!
  Ville bare si at du bidro til helgekos med en annen oppskrift…
  vi hadde kjøpt gyros fra Sverie og mannen min lagde pita brød! Jeg lurte på hvordan han klarte å lage så godt pita brød også fant jeg ut at han har faktisk funnet din blog -ikke fra meg altså.
  Han synes bloggen din er kjempe fin og det er flere oppskrifter han vil prøve herfra.
  Jeg er heldig 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s