Hellas på vei mot mat-toppen

Lonely Planet kåret nylig ferielandene som har best mat, og her kom Hellas på andre plass, bare slått av Thailand. Jeg sakser fra en artikkel på dinside.no:

Gresk salat, oliven, olivenolje og sjømat – det er ikke rart at mange ferierer på de greske øyer. Mat fra Middelhavet er en opplevelse i seg selv, og vegetarianere blir også godt tatt vare på. Onsdager og fredager er tradisjonelt kjøttfrie dager, ifølge Lonely Planet.

Det med kjøttfrie onsdager og fredager kan du se bort fra, og selvsagt er det øyene som får oppmerksomhet (selv om fastlandet er vel så spennende både ferie- og matmessig), men uansett: Hellas har grassat god mat, og det vet vi jo. Du kan lese her om gresk mat for turister her.

I en tilsvarende norsk spørreundersøkelse, bestilt av reisebyrået Ticket, kommer Hellas bare på fjerde plass, slått av Italia, Spania og Frankrike, så jeg kan dermed bare slå fast at LP’undersøkelse er bedre!
Men les denne artikkelen (på engelsk, selvsagt) i The Herald, hvor det diskuteres om den italienske eller den greske maten er den beste. Den overlater til deg å trekke konklusjonen…

Oppmerksomheten rundt gresk mat er kraftig på vei opp, mener Forbes, som lister de beste åtte nye trendene innenfor matkulturen i USA. Her kommer gresk mat på tredje plass, etter grilling og øko-kjøtt. Larry Olmsted skriver (min oversettelse):
Greek Cuisine: Det tok lengre tid enn det gjorde for japansk, indisk, spansk eller koreansk mat, men plutselig er den greske maten veldig populær. I mesteparten av mitt liv har den generelle oppfatningen av gresk mat handlet om gyros og ”diners”, men lidenskapen for ultra-fersk sjømat, aubergine, geitost og mange andre greske matprodukter har endelig blitt en realitet. Plutselig er halve plassen i supermarkedets kjøledisk for melkeprodukter gitt til gresk yoghurt. Vi ser våre første greske kjendiskokker, det åpnes dyre og elegante greske spisesteder i Las Vegas – det sanne tegnet på et utenlandsk kjøkkens ankomst på USAs matkart – mens blekksprut, en annen typisk ingrediens i gresk matlaging, plutselig finnes på ikke-greske menyer overalt, fra high-end steakhouses til kule nisje-spisesteder. Siden kokkene vanligvis er de første til å omfavne enhver hot ny trend, og når kokkene nå stadig tar i bruk flere og flere greske ingredienser og lager greske retter, tyder det på at interessen for gresk mat bare vil gå videre oppover.

2 responses to “Hellas på vei mot mat-toppen

  1. Liker bloggen din. Jeg har vært gresk matentusiast siden mitt første besøk i 1980. Mange har undervurdert det greske kjøkken, og det er hyggelig at statusen øker. Grekernes gode råvarer og respekten for den rene smak er uimotståelig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s