Psari sta karvouna / Grillet fisk

Fish

Det er ikke så mange fiskeoppskrifter her, men det er slett ikke fordi jeg har noe imot fisk. Tvert imot, jeg elsker fisk, særlig store fisker med lite ben, og er jeg på en taverna bestiller jeg heller en slik fisk enn kjøtt. Når jeg har råd. For fisk er dyrt i Hellas, og det er kanskje derfor den som regel serveres sammen med minst mulig fiksfakserier, slik at man kan nyte selve fiskesmaken, ren og mest mulig upåvirket av masse andre ingredienser. Eller kanskje er det bare fordi det greske kjøkkenet er slik – rettene har oftest få ingredienser, slik at smaken av hver enkelt ingrediens får lov å leve videre i den ferdige retten.
Det jeg vil fram til, er at fisker ofte serveres grillet i Hellas. Som regel uten annet tilbehør på tallerken enn noen pommes frites, eller kanskje ikke det engang. Tilbehøret velger man selv, a la mezedes, og for uten de nevnte potetene er det gjerne bare en salat og kanskje en skål ladolemonosaus. Slik griller du hel fisk på gresk:

  • hel fisk (favoritten min i Hellas er tsipoura, brasme)
  • olivenolje
  • tørket oregano
  • salt, pepper
  • frisk sitron, i båter

Få fiskehandleren til å rense fisken for deg, men behold hodet på. (Slik gjør iallfall jeg det når jeg er i Hellas – poenget er: fisken skal være renset og skjellfri, og det vil ihvertfall jeg helst slippe å gjøre selv.)
Skjær tre-fire grunne snitt på hver filetside av fisken. Pensle olivenolje på fisken, inni og utenpå , og krydre oppå oljen med salt, pepper og oregano.
Grill fisken, det er lurt å bruke en fiskerist / dobbel grillrist som du har smørt inn med olje, så klistrer fisken seg ikke fast i selve grillristen og er enkel å snu. Når fisken er ferdig, skvirter du litt sitron over – bortsett fra om du skal spise ladolemonosaus til, da er det strengt tatt ikke nødvendig med mer sitron.
Så enkelt – så godt!

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-tB og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s