Tsaï tou vounou / Gresk fjellte

Den greske fjellteen ble først drukket av gjetere, for planten gror bare høyt oppi fjellene, over 1000 m.o.h., og der trenger den nesten ikke vann eller jord. Planten, som heter Sideritis på gresk, gir en te som sies å kurere det meste, fra forkjølelse til mageonder. Vitenskapen har faktisk bevist at teen beskytter mot osteoporose, og har høyt innhold av anti-oksidanter.
Sideritis betyr han som er/har jern, og planten ble beskrevet allerede i antikken, som en plante som kunne lege dem som fikk sår av våpen laget av jern.
For grekerne er dette en vinterdrikk som beskytter mot eller leger typiske vintersykdommer, men i Norge er det jo som regel kaldt nok til å drikke varm te hele året, og teen smaker ikke som medisin, men er bare nydelig!
Er du heldig å ha en butikk med greske varer i din nærhet (som Oliventre i Stavanger eller Kalimera i Oslo), er det ikke noe problem å få tak i fjellte. Den kan også bestilles over nett, og om du skal til Hellas i sommer er det jo bare å kjøpe noen pakker med seg, de veier nesten ingenting.

 • Til en kopp
 • 1 toppet ss te (du bruker både blomster og blader)
 • 2,5 dl kokende vann
 • + tesil og varmt vann fra kranen
 • ev: sitron, honning

Varm opp tekoppen din med varmt vann fra kranen. Hell ut kranvannet. Legg en tesil fylt med te oppi koppen, og hell over det kokende vannet. La det trekke i 5 – 10 minutter. Rør inn honning og/eller sitron om du vil, og teen din er klar.

2 responses to “Tsaï tou vounou / Gresk fjellte

 1. Jeg er veldig glad i den og tar med meg hjem hver gang jeg er i Hellas. Håper det går bra med deg og dine. Har vært borte fra blogging en liten stund… Klem fra meg

  • Takk i like måte! Håper på masse blogging fra deg i framtiden 🙂
   Ja, fjellteen er nydelig, ikke besk som mange andre teer, så jeg har også alltid med meg til Norge. Varm klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s