Chirino krasato / Svin a la Grecque

A la Grecque (= på gresk vis) er fransk kokkespråk for noe som serveres i en saus av olivenolje, sitronsaft og/eller vin, samt smaksrike urter og kryddere.  Retter a la Grecque serveres gjerne, men ikke nødvendigvis kalde, og dagens rett kan spises både varm og kald, så den oppfyller uansett kriteriene.  Jeg foretrekker den imidlertid kald, dvs romtemperert – det kan kanskje virke underlig å spise kjøtt-og-potet-med-saus kaldt, men smakene forsterkes faktisk.
I Hellas ville denne retten selvsagt ikke bli kalt a la Grecque, for gresk matlaging er bortimot aldri pretensiøs. Chirino krasato, svin kokt i vin, er derimot den greske betegnelsen, jordnær og beskrivende. At jeg har kalt den Svin a la Grecque kommer av at jeg tenkte det kunne være nyttig å vite hva a la Grecque betyr, i tilfelle noen skulle befinne seg på en jålete restaurant i framtiden. Eller muligens er jeg en smule pretensiøs.
Denne gangen har jeg laget retten av renskåret kjøtt fra svinekoteletter, fordi jeg tilfeldigvis hadde noen liggende, men du kan bruke indrefilet av svin også, bare reduser koketiden.

  • 400 gram svinekjøtt, i biter (f.eks koteletter, men se over)
  • 0,75 dl olivenolje
  • 1 løk, i skiver
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 2 dl tørr hvitvin (ev. 2 dl vann + saften av ½ sitron)
  • 600 gram faste poteter,  i terninger
  • 1 ts tørket oregano
  • salt, pepper
  • 1 dl finhakket dill
  • 1 dl finhakket bladpersille

Brun kjøttet raskt i olivenolje i en stekepanne med høye kanter. Ta ut kjøttet. Småstek løken til den mykner, tilsett hvitløken helt til slutt. Hell over hvitvin, og la det boblekoke et par minutter. Ha oppi poteter og oregano og kok i femten minutter under lokk, rør et par ganger. Tilsett svinekjøttet og kok ca fem minutter til, utem lokk. Da skal kjøttet være klart, potetene er myke og sausen kokt inn litt. Smak til med salt og pepper, og ha oppi urtene.
Og som sagt, spis gjerne dette romtemperert!
Til 2

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-tw og trykk på knappen: Print

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s