Marmelada tou nerantziou / Marmelade av bitterappelsin (pomerans)

Sesongen for appelsiner går mot slutten i Hellas, og det er viktig å ta vare på smaken resten av året. Så da kan man jo lage deilig bitterappelsinmarmelade. Bitterappelsin kalles også pomerans på norsk, og det hender gode fruktdisker/frukthandlere i Norge har den. Bitterappelsin kan ikke spises, akkurat som navnet sier er den for bitter, men den gir deilig marmelade fordi den da blir paret med sukker. Masse sukker.
Oppskriften har jeg fått av engelske Carol (engelskmenn er jo tilnærmet avhengig av bitter marmelade på toasten sin), og Carol er lokalberømt for sin deilige bitterappelsinmarmelade. Carol har bodd i Hellas i mange år, og både hun og jeg får økodyrkede bitterappelsiner fra norske Inger, som også har bodd lenge i Hellas. Tusen takk begge to!

  • 1 kilo bitre appelsiner (pomeranser)
  • 2 liter vann
  • saft av 3 sitroner
  • 2 kilo sukker

Vask appelsinene, skrubb dem godt om du ikke får tak i øko-appelsiner. Halver dem, press ut saften og sil den slik at du fjerner steinene. Hell saften i en stor gryte.
Del de halve appelsinskallene i to, og skjær dem deretter i tynne strimler. Du skal bruke alt skallet, minus det harde stilkfestet. Ha dette i gryten, sammen med vann og sitronsaft.
Småkok dette i to timer, uten lokk. Da skal skallet være helt mykt, og væsken være redusert betydelig.
Sett et lite tefat eller lignende i fryseren.
Vask noen syltetøyglass, og steriliser dem v 100 grader i ovnen mens du gjør resten:
Hell sukkeret i gryten, og la det smelte på svak varme i væsken. Det må ikke koke før sukkeret er oppløst. Deretter fosskoker du i minst 10 – 20 minutter. Hell litt av saften på det iskalde tefatet fra fryseren, saften stivner litt og skal rynke seg når du skyver på den med fingeren. Gjør den ikke det, kok videre, det kan ta 30 minutter. En riktig kokt marmelade kan lagres i et år eller mer.
La marmeladen stå å kjøle seg ned i gryten i ti minutter. Dette gjør vi for at skallene ikke skal stige i glassene. Øs marmeladen i de varme glassene, skru lokkene på umiddelbart, og la glassene stå i fred over natten.
1 kilo appelsiner gir 5 – 6 glass på ca 3,5 dl.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-tS og trykk på knappen: Print

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s