Påskesøndag og helgrillet lam

Påskesøndagen i Hellas er ensbetydende med én ting: Man skal grille et lam. Ja, et helt et.  Tidlig om morgenen skal lammet festes over glødende kull, og snurre, snurre, snurre til det er saftig på innsiden og sprøbrunt på utsiden. Noen har store griller hvor en maskin tar seg av snurringen av lammet, andre gjør det med håndmakt.

Bildet er fra Diakofto, hvor 14 storfamilier med venner griller lammene sine i samlet flokk på den desidert største grillen jeg har sett. Betongblokker er lagt rett på asfalten på et åpent område i byen, det fylles med ved og kvister som tennes på om morgenen. Litt senere samles alle med sine fjorten lam tredd på stokker. Lammene er smurt inn med sitronsaft og olivenolje, og krydret med oregano, salt og pepper, og alle bytter på å snurre dem over varmen. Det tar fire-fem timer, men det er sosialt, og alle har tatt med mezedes, vin og ouzo for å korte ventetiden, noen har en bærbar cd-spiller med tradisjonell gresk musikk , det danses og prates og flires, ungene leker og løper, og den vidunderlige duften av grillet lammekjøtt sprer seg så fristende i luften.

Som nevnt før faster enkelte grekere i 40 dager før påskesøndagen, og da er kjøtt forbudt mat. Ikke rart det har blitt en kjær tradisjon å grille lam når man endelig får spise kjøtt igjen. Nå er det mange grekere som ikke faster, eller tar nokså lett på det, men påskelammet skal de ha uansett. Og det kan man jo godt forstå.

En påskehilsen til de som kan gresk - lånt fra http://takourelia.wordpress.com

Tilbake til Diakofto. Det som skjedde der kunne aldri skjedd i Norge. Bare ta seg til rette på kommunal grunn og lage verdens største grillgrop? Og like ved et usikret jernbanespor (Diakofto – Kalavrita-banen)? Drikke alkohol på offentlig sted, alkohol som endatil var medbrakt – ja til og med drikke med masse barn til stede? Spille musikk og danse i gaten uten tillatelse? Nei, slikt noe skal vi ikke ha i Norge. Kanskje det er noe av grunnen til at jeg elsker Hellas, sprø, impulsive, livsglade Hellas. Man gjør som man vil, og så lenge ingen kommer til skade så er det helt greit. Den eneste skaden denne påskesøndagen var for øvrig noen solbrente fjes.

God påske!

Reklamer

6 responses to “Påskesøndag og helgrillet lam

 1. Ja gresk lammelår er noe av det beste jeg har spist 🙂
  På kalymnos er det en restaurant som heter aegon som lager langstekte lammelår. de er bare helt nydelige. 🙂
  God Påske.

 2. Hej hopp! Vilken trevlig blogg! Hittade länken hos Monica P på Kalimera.
  Jag har varit i Nafplio en gång och älskar verkligen staden! Min son ska dit på skolresa efter påsk och jag är allt lite avundsjuk…!
  Kram, kram
  ☼☼☼

 3. Jeg har sikkert nevnt det tidligere til kjedsommelighet – jeg var i Hellas i påsken i fjor, og fikk med meg både grilling av lam, utendørs nattgudstjenest påskeaften og mye annet, og det er noe av det flotteste jeg har opplevd noen gang! Og neste gang norsk og gresk påske faller på samme tid, så drar jeg nok tilbake!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s