Koulourakia / Appelsinkaker til påske

Appelsinkaker til påske, det er jo helt utmerket! Disse småkakene passer fint til kaffe i påskesola – gjerne medbrakt i tursekken.
Det blir ikke påske i Hellas uten koulourakia. De er blitt bakt til den greske påsken i haugevis av år, og smaker så godt av appelsin og smør og (akkurat passe mye) sukker. Tradisjonelt blir de formet som snodde tau som på bildet t.v., men andre fasonger går også an. Oppskriften er hentet fra The Greek Calendar Cookbook av Anne Yiannoulis. Ofte er koulourakia både tørre og harde, men disse blir ganske luftige til koulourakia å være, og sprømyke.
Du får tre eggehviter til overs, dem kan du jo lage marengs av, for eksempel – lag små marengsreder, legg oppi en klatt stivpisket krem og en halv fersken, så kan du også servere ”speilegg” til kaffen 🙂

  •  250 gram smør, romtemperert
  • 1,8 dl sukker
  • 2 eggeplommer
  • finrevet skall av en appelsin
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss cognac eller Metaxa
  • 0,7 dl ferskpresset appelsinsaft
  • 1 liter hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 eggeplomme pisket m 1 ss vann, til pensling

Pisk sammen smør og sukker til det er lyst og kremete. Pisk inn eggeplommer, appelsinskall, vaniljesukker og cognac. Til slutt rører du inn melk/appelsinsaft, mel og bakepulver. Deigen skal være så fast at du kan rulle ut pølser av den, reguler med mel/væske, og sett deigen i kjøleskapet en halvtime så går pølsetrillingen lettere.
Deretter ruller som nevnt ut pølser som du bretter dobbelt og vrir til du får den særegne, snodde formen. Du får ca 25 stk, alt etter størrelsen på kakene. Legg dem på bakepapirkledd stekebrett, og pensle dem med egg/vann-miksen.
Stek kakene på øverste rille v 175 grader i ca 20 minutter, til de er gyldne. La dem ligge litt på stekebrettet før du tar dem av, kakene er veldig skjøre når de kommer ut av ovnen. Avkjøl, og oppbevar i tett boks.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-tg og trykk på knappen: Print

Reklame

2 responses to “Koulourakia / Appelsinkaker til påske

  1. Fikk sånne da jeg var i Hellas i påsken i fjor – kjempegode!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s