Sortøyebønner/Black eyed beans gir god suppe, og denne smaker og dufter i tillegg av masse hvitløk. Nam! Dette er rimelig kost, noe som mange må klare seg på i Hellas for tiden, men både sunt og deilig.
Det var tsiknopempti på torsdag, en dag grekere flest spiser grillet kjøtt som en del av forberedelsene til fasten. Mange grekere faster ikke, men de fastende vil om en ukes tid slutte å spise kjøtt, helt fram til den tradisjonelle invollsuppen magiritsa de spiser påskeaften, og lammet de griller påskesøndag. Dermed er bønnesupper populær kost i Hellas denne årstiden, både varmende, mettende og i tråd med fastereglene.
Jeg bruker alltid tørkede bønner som jeg legger i vann dagen før jeg skal koke suppen, for jeg synes de smaker bedre enn de hermetiske. Men du kan sikkert bruke ca 5 dl hermetiske bønner om du heller vil det, og redusere koketiden til et kvarter eller noe sånn.
- vann
- 125 gram tørre black eyed beans
- 1 løk, hakket
- 0,5 dl olivenolje
- 3 fedd hvitløk, grovhakket
- 1 ss olivenolje
- 1 ss hvitvinseddik
- 1 ss maizenamel
- 2 -3 ss persille, grovhakket
- salt og pepper
Legg bønnene i rikelig med vann dagen før.
Hell av vannet, ha bønner og friskt vann i en kjele og kok bønnene i fem –ti minutter. Hell bønnene og kokevannet i en sil.
Stek løken i 0, 5 dl olivenolje til den er blank, ha oppi bønner og 5 dl friskt vann. Kok under lokk til bønnene er møre, ca en time. Tilsett mer vann om det trengs.
Bruk blender eller stavmikser til å lage en finmalt blanding av hvitløk, 1 ss olivenolje, eddik, maizena, persille og salt og pepper, samt en øse av kokevannet.
Hell det i suppen, og kok i et par minutter. Server suppen med ferskt brød.
Til 2
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-s2 og trykk på knappen: