Soupa bakaliaros / Torskesuppe

Værsågod:  Torskesuppe fra Kreta, som kanskje ikke ser så annerledes ut enn den bestemoren din laget? Suppen, som jeg har funnet på kretabloggen Gastronomikos periplous, ble laget av bloggerens bestemor, og hun skriver at saltet torsk var populær og billig mat på Kreta da bestemoren var ung. En kilo olivenolje kostet det samme som en kilo saltet torsk. Slik er det ikke mer, det er nå sikkert…
Foretrekker du saltet torsk, skriver bloggeren fra Kreta at du må vanne den ut et minst et døgn først. Det er greiere å lage suppen med fersk torsk, mener nå jeg, og det er det jeg beskriver i oppskriften under.  Jeg lager for øvrig suppen på en litt enklere måte enn bloggeren, og tilsetter en urt for smak og farge.
I greske fiskehandlere ser man rett som det er skilt som sier ”torsk fra Norge”, den er kjent for sin gode kvalitet. Og det er jo alltid kjekt når noen skryter!

 • 2 store, kokefaste poteter, i store båter
 • 1-2 gulrøtter, i skiver
 • 1 stor løk, i grove biter
 • 0,6 dl olivenolje
 • ca 7 dl vann eller fiskebuljong
 • saft av 1 liten sitron
 • 1 toppet ss hvetemel
 • Ca 350 gram bein- og skinnfri torsk (2 fileter)
 • 2-3 ss bladpersille eller selleriblader, finhakket
 • salt, nykvernet pepper

Ha poteter, gulrøtter og løk i en kjele sammen med olivenolje og  nok vann til å stå ca 1 cm over grønnsakene. Kok dette i om lag 10 minutter. Imens pisker du sammen sitronsaft og mel til en grøt. Hell en øse av suppekraften oppi denne grøten, og pisk det sammen. Hell dette tilbake i gryten, mens du rører, og kok i fem minutter til.  Smak til med salt og pepper. Legg oppi fisken, og la suppen trekke til fisken er ferdig. Dryss litt urter oppå og server med nystekt brød.
Til 2

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-rx og trykk på knappen: Print

2 responses to “Soupa bakaliaros / Torskesuppe

 1. Jeg vet ikke om det akkurat er torskesuppe jeg har spist, men jeg har i alle fall flere ganger fått servert psarosoupa – fiskesuppe – som likner, og som er aldeles nydelig:)

  • Åh, psarosoupa er alltid godt, i den putter man gjerne alt det av fisk og skalldyr man har tilgang på. Dette er en enklere variant, men felles for dem begge er at de smaker friskt og godt av sitron og blir fyldige av (extra virgin, helst) olivenolje.
   Fiskesuppehistorie: Da min irske venninne Mary flyttet til Hellas og giftet seg med sin greske mann, kunne ikke hun gresk, han ikke engelsk. Og mye til kokk var hun heller ikke. En dag ville mannen ha fiskesuppe, så før han gikk på jobb la han en fisk, poteter, gulrøtter, selleriblader og purre på kjøkkenbenken og sa: Soupa? Mary skjønte at han ba henne lage suppe, så en times tid før han kom hjem skrelte og delte hun opp grønnsakene og hev dem i en gryte sammen med vann, fisk og salt. Mannen kom hjem og smilte blidt da han kjente den gode duften av fiskesuppe. Og så løftet han på grytelokket, og ble nesten på gråten. For Mary hadde ikke skjønt at fisken måtte renses og skinnet fjernes før hun hadde den oppi gryta.

   Mary har nå blitt en utmerket kokk, og hun snakker gresk som en innfødt, men hun blir fremdeles mobbet for den fiskesuppa.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s