Fetes psariou me domata ke stafides / Fisk med tomat og rosiner

Fisk + rosiner? Kjempegodt! I boken ”The foods of Greece”, skrevet av Aglaia Kremezi, har jeg funnet denne herlige fiskeretten. Aglaia forteller at den opprinnelig ble laget med saltet torsk, for det var en billig fisk man kunne få tak i selv i landsbyer langt fra havet. Nå brukes allslags fisk til retten, skriver hun, og både fersk og fryst går bra. Retten kommer fra Kalamata, som faktisk ligger ved havet, sør på Peloponnes. Rosiner eller korinter er en del av sausen, deilig sammen med en småsyrlig saus av tomat og rødvin med bittelitt sint chili oppi. Korinter kommer forresten opprinnelig fra Korinth, nord på Peloponnes – så vet du det også.

  •  4 fiskefileter eller tykke skiver av fisk, Aglaia foreslår sverdfisk eller tunfisk. Det er best å bruke beinfri fisk
  • hvetemel til å kle fisken
  • olivenolje til steking
  • Saus:
  • 0,75 dl olivenolje
  • 2 løk, i tynne skiver
  • 2-3 hvitløkfedd, presset
  • litt chilipepper , etter smak
  • 0,75 dl tørr rødvin
  • 1 boks hermetiske tomater, i biter
  • 2 dl rosiner eller korinter
  • ev: 4 – 6 skiver fersk tomat
  • 0,75 dl hakket bladpersille
  • havsalt

Salte fisken, kle den i litt hvetemel og stek den raskt i varm olje. Fisken skal ikke bli gjennomstekt, bare få litt farge. Legg filetene på kjøkkenpapir.
Varm ovnen til 190 grader.
Sausen: Varm olivenoljen, og stek løken til den er blank. Tilsett hvitløk og chili, hell oppi vin, og kok i ett minutt. Ha oppi tomatene, og kok til sausen tykner litt, ca 5 minutter. Ta sausen av varmen,  tilsett rosiner/korinter og smak til med salt og ev. mer chilipepper.
Legg fiskestykkene i ett lag i en ildfast form. Om du vil, legg en tomatskive på hvert stykke (originaloppskriften sier så, men her har jeg ikke gjort det.) Hell sausen over, og stek i 15 – 30 minutter, avhengig av tykkelse, til fisken er gjennomstekt og deler seg i flak. Dryss over persille og server varm eller romtemperert, sammen med en eller annen potetvariant, kokte grønnsaker, en grønn salat eller ris.
Til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-qD og trykk på knappen: Print

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s