Moscharaki me elies / Kalv (eller okse) med oliven

Mørt, langtidskokt kjøtt i en fyldig vinsaus, saftige oliven, fetaost som er både kremete og skarp på samme tid – kan det bli bedre? Koketid på denne gryten avhenger av hva slags kjøtt du bruker, det kan være alt fra 1 – 1,5 timer om du bruker kalvekjøtt og 3 timer om du f.eks. bruker oksebog. Det fine er at gryten bare blir bedre av å hvile et døgn, så om du er veldig usikker på koketiden, kan du jo lage den nesten ferdig dagen før. En halvtimes tid før dere skal spise, koker du grytematen i omlag ti minutter så kjøttet blir skikkelig gjennomvarmt, tilsetter feta og oliven og fortsetter som beskrevet under.
Server gryten med grønn salat eller kokte grønnsaker, og f.eks ovnsbakte poteter, frityrstekte poteter eller ris.
(Og en annen gang kan du jo prøve en ikke så ulik variant med kylling.)

  • 1 kg grytekjøtt av okse eller kalv, i store biter
  • 4 ss olivenolje
  • 2 løk, hakket
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 3,5 dl vin (hvit, rosé, rød)
  • 3 dl vann/buljong/kraft (eller mer)
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts timian, tørket
  • 1 ts tørket koriander / knuste korianderfrø
  • 1 ts paprikakrydder
  • salt, pepper
  • 2,5 dl grønne oliven
  • 200 gr. Fetaost i terninger (NB: ekte feta, ikke norsk kopiguffe!)
  • litt frisk persille eller annen urt, hakket

Brun kjøttet i oljen. Tilsett løk, hvitløk og krydder, og fres i et minutt eller så. Hell over vin og la den fosskoke i et par minutter. Ha så oppi vann, tomatpuré og krydder, kok opp og skru ned varmen. Vannet trenger ikke dekke kjøttet helt, men nesten, tilsett mer om det ser snaut ut. Legg på lokk og småkok til kjøttet er mørt. Mot slutten av koketiden skrur du opp varmen og koker uten lokk en stund, slik at sausen tykner.
Ta gryten av ovnsplaten, tilsett oliven og feta og rør lett rundt. Legg på lokk og la ost og oliven stå å trekke i sausen i 10 – 15 minutter. Dryss til slutt urten på toppen.
Til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-pE og trykk på knappen: Print

Advertisements

8 responses to “Moscharaki me elies / Kalv (eller okse) med oliven

  1. Åh, dette her er fantastisk godt! Og passer vel minst like godt en kald vinterdag i Norge som en varm høstkveld i Hellas….;)

  2. Helt enig 🙂 Min mann holdt på å spise seg fordervet…Nydelig mat

  3. Hei begge to! Kjekt når maten frister, og dette er virkelig herlig vintermat, om jeg må si det selv!

  4. hej. dette blev en nydlig smaksopplevelse.For en saus !!! Og igen brukte jag også det jag hade i kjøleskapet av grønnsaker som gulrot, persillerot +++ så det blir rester til i morra 🙂

  5. Tilbaketråkk: Highlights fra gryterettutfordringen

  6. Tilbaketråkk: Oppskriftsonsdag: Gryteretter

  7. Tilbaketråkk: Oppskriftsondag: Gryteretter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s