Horta / Kokte blader

Jeg skal innrømme at jeg er en spion. Jeg synes nemlig det er interessant å se hva utenlandske turister i Hellas spiser, så når jeg passerer dem ved tavernabordene deres, spionerer jeg på maten de spiser: gresk salat, grillspyd, tzatziki, lammekotletter, moussakas… Ingenting galt med det, men de hadde fått bedre matopplevelser om de våget litt mer. Horta, eller horta vrasta som det også kalles, ser jeg aldri på turistbordene. På menyene er det som regel oversatt til ”boiled greens”, og det høres kanskje skummelt ut? Vel, det er overhodet ikke skummelt, men veldig godt, og for meg en nesten nødvendig del av en mezedes-måltid.
Grekere går ut i naturen og plukker blader, og den norske floraen har sikkert også mange blader som kan brukes til horta. Nyutsprungne løvetannblad, for eksempel, gir deilig horta. Eller du kan gå på butikken og kjøpe fersk spinat, radiciosalat eller sikoriblader.

 • grønne blader (se over)
 • ca 1 dl hvit eddik
 • salt
 • pepper
 • olivenolje, helst extra virgin
 • fersk sitron, i båter

Legg bladene i vasken eller en stor bolle, og fyll opp med vann og eddik. La bladene ligge der og bli skikkelig rene, i minst et kvarters tid. Fisk dem opp av vannet og skyll dem godt under rennende vann. Skjær bort de groveste stilkene, kast brune blader.
Deretter legger du bladene i en stor gryte, og heller på godt med vann og 1 ts salt. Kok dem til de er helt myke, det tar 15 – 20 minutter for de groveste bladtypene. Pass på, du vill ikke ende opp men en grønn grøt av ihjelkokte blader.
Sil fra kokevannet*, og bland bladene med en dressing av olje, salt og pepper. Server med frisk sitron til å skvirte over i rikelig monn.
Du kan spise horta varm, men i Hellas serveres den ofte kald.
*Kokevannet er forresten fin grønnsaksbuljong. Du kan helle den i en tom melkekartong, ev fryse den, og bruke den neste gang du lager grønnsakssuppe.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-mF og trykk på knappen: Print

Reklame

6 responses to “Horta / Kokte blader

 1. horta, mulefisk i pannen og pommes frites, aer retten mamma venter på oss med, hver gang vi besøker… jeg gleder meg hver eneste gang. det smaker…Hellas : )

 2. jeg har forresten laget horta her i Norge med løvetann fra veiekanten… ikke så verst ; )

  • Åh, nå fikk jeg også lyst til å spise hos mammaen din 🙂

   Husker en bok jeg leste (men ikke tittelen), skrevet av en gresk-amerikaner (han bodde i Amerika). Han skrev at han var flau hver vår, når hans mamma og yiayia til stadighet hoppet ut av bilen hvor som helst de så løvetannblader, og plukket «ugresset» som om de var lutfattige eller gale eller begge deler.

 3. jeg og mamma l plukker dem sammen når hun er på besøk riktig sesong… folk virkelig ser på oss som vi er litt gale… ; )

 4. Bjørnar Rasch

  Har frosset ned for senere bruk. Det er en blanding av skvallerkål, nesle, løvetann og marikåpe. Frosset ned ferdig forvellet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s