Myten om den late grekeren

Arbeidssom slakter, som lager pølsene sine sjøl! (Gode er de også)

Grekerne er late
Grekerne pensjonerer seg når de er 50
De er overbetalte
Grekerne betaler ikke skatt
Grekerne har seg selv å takke
Dette er inntrykket man får når man leser i norske medier om grekerne. Derfor blir det ikke snakk om mat i dag, for jeg er så lei av all feilinformasjonen.

Faktum er:

Late? Grekerne har gjennomsnittlig lengre arbeidsuker enn nordmenn. De jobber i gjennomsnitt 42 timer i uka, gjennomsnittet i EU er 40 t/u (Eurostat)

Pensjonsalder på 50? Gjennomsnittlig pensjonsalder er 61,4 år, faktisk litt høyere enn EU-gjennomsnittet på 61,1. Den generelle pensjonsalderen i Hellas er 64 år. Det har eksistert ordninger hvor et lite antall av arbeidsstokken har kunnet pensjonere seg fra 53 år, det har særlig blitt benyttet av kvinner med mange barn. I Hellas finnes knapt barnhager (og de som finnes er steindyre) og ingen kontantstøtte, så bestemor på 53 blir dagmamma for barnebarna – en nødvendighet for at hennes døtre/sønner har skullet kunne jobbe.

Overbetalt latsabb? Eller hardtarbeidende håndverker på minstelønn?

Overbetalte? Gjennomsnittsinntekt for en privat ansatt greker er 800 e/mnd, eurogjennomsnittet er for eksempel 1250 e/mnd i Frankrike og 1400 e/mnd i Nederland. Prisnivået er det ikke store skilnader i.

Skatt? Det er riktig at noen grekere har vegret seg for å betale skatt. Disse finnes hovedsakelig blant den ene millionen grekere som eier egne bedrifter, og blant dem igjen er det mange i høystatusyrker, som konserneiere, privatpraktiserende leger, advokater osv. Men de fleste grekerne er ansatte, de jobber i bedrifter hvor de har betalt skatt år ut og år inn. 5 prosent av grekerne ar ansvarlige for 85 prosent av den ubetalte skatten.
Mange grekere har også betalt til private pensjonskasser som nå er tomme eller nesten tomme. Den offisielle minstelønnen i Hellas er per i dag vel 700 euro/mnd (mange tjener mindre), og de som tjener minst slipper å betale skatt. Men prøv å klare deg på 700 e/mnd i Hellas, så skal du se at det ikke er mulig, med mindre du bor hjemme hos mor og far.

Husk også at om man ikke betaler skatt (dvs jobber helt eller delvis svart) får man heller ikke såkalte IKA-poeng (gir rett på trygde- og helsetjenester), altså er det faktisk i en lønnsmottakers interesse å betale skatt, slik at hun/han kan få gratis helsetjenester og tjene opp til pensjonen sin etc. I Hellas kan man ikke «gå på sosialen» slik som i Norge.

Seg selv å takke? Noen grekere har seg selv å takke, og det er en del av de rike grekerne som har utnyttet systemet. Men de fleste grekerne er ikke rike, for eksempel har 840.000 husstander inntekt under fattigdomsgrensen, og skillet mellom fattig og rik er stort og økende. Da Kostas Karamanlis gikk til valg i 2004, lovet han bl.a. å rydde opp i den offentlige økonomien og korrupsjonen – noe han på ingen måte gjorde, tvert i mot trakk han landet ned i søla. Også Papandreo lovet det samme som Karamanlis da han ble valgt, og han har riktignok redusert folks inntekt, enten den er høy eller lav, bl.a via skatteskjerpelser og lønnskutt, men fremdeles sitter det ganske mange «sjefer» både i offentlig og privat sektor som har meget gode dager, for å si det slik.

Har de som bor her levd over evne?

Det er ingen tvil om at Hellas som sådan har levd over evne. Men det er heller ingen tvil om at et meget stort antall grekere ikke har bidratt til uføret landet befinner seg i nå. Legg skylden der den skal være, ikke på «alle de late grekerne».


4 responses to “Myten om den late grekeren

  1. Du har rett i det du sier her. Det samme gjelder også for Italia (som nå antakelig også er på vei utfor stupet…) og det gjelder også i Norge. Det er som oftest de som er «høyest på rangstigen» som ikke betaler skatt og som jobber minst. Det er også de som lever over evne for de som befinner seg under fattigdomsgrensen har ikke noe å leve over evne med…. Det er ikke den vanlige, strevsomme mannen i gata som har skylden i at Hellas og endel andre euroland nå har store økonomiske problemer. Den skylden ligger mye høyere oppe i «systemet».

  2. Hei! og TAKK! jeg lurer om du kunne kontakte meg via e-mail ( det ligger på min side) for jeg har lyst til å re-post noe av det du skriver her. jeg har tenkt lenge å publisere et innlegg om situasjonen i Hellas men siden jeg er selv gresk kan oppfates som ikke helt objektivt… det er annerledes når en som ikke er gresk skriver dette! jeg skal selvfølgelig henvise til bloggen din og om eg får lov til dette jeg skal oversete noen på engelsk og ….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s