Makarounes / Løkpasta fra Karpathos

Grekerne er mestere i å ta noen ytterst få, prosaiske ingredienser og lage deilig mat av dem. Problemet med slike retter er at de ikke er så lette å presentere på en matblogg. Ikke kjenner man duft, ikke får man smake, og de ser ofte veldig kjipe ut på bildene. ”Hvorfor gidder hun å skrive om pasta med stekt løk”, er sikkert en helt vanlig reaksjon på akkurat dette innlegget.
For det er det dagens mat er. Pasta, stekt løk og ost. Kjedelig? Ja, men bare på papiret. Jeg vet at denne oppskriften kommer til å få veldig få ”hits”, enda færre kommer til å lage den.
Synd. Enkel mat kan være overraskende nydelig, og denne retten, som kommer fra øya Karpathos, er faktisk en kulinarisk opplevelse. Søtlig, saftig løk, småskarp (umamismakende) saueost og salt, fyldig smør er en vidunderlig miks sammen med pasta. Drikk gjerne en tørr hvitvin i til dette. Kommer du til å prøve?

  • 2 løk, hakket
  • 2 ss meierismør + 2 ss meierismør
  • finrevet lagret mizithra (eller pecorino) etter smak, men pøs på
  • salt, pepper
  • to porsjoner nykokt penne (hjemmelaget, fersk eller tørket av god kvalitet)

Smelt 2 ss meierismør i en stekepanne, og ha oppi løken. Stek over svak varme til løken brunes, det tar ganske lang tid – la oss si en halvtime til en time, avhengig av styrken på stekeplaten. Men jo mer tid/svakere varme du bruker, jo søtere og saftigere blir løken. Når løken er klar rører du inn 2 ss smør til, og smaker til med salt og pepper.
Legg pasta lagvis med ost på to tallerker, og topp med den stekte løken. Pass på at du får med deg alt smøret. Spis og nyt, og lær at ikke all mat trenger å være vakker og/eller komplisert for å være god. Mer enn god!
Til 2.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-kz og trykk på knappen: Print

2 responses to “Makarounes / Løkpasta fra Karpathos

  1. Gresk og italiensk mat er litt som Rimi-slagordet: Det enkleste er ofte det beste….. Siden jeg flyttet til Italia har jeg lært at de enkleste retter kan smake helt fantastisk. Er utrolig glad i løk, så denne skal nok prøves!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s