Fakes yiahni / Linse- og tomatstuing

Når noe kalles yiahni (γιαχνί) i Hellas, er det en stuing kokt i ”rød saus”, altså tomatsaus.
Man begynner med å brune løk i olivenolje, tilsette tomater, og deretter hovedingrediensen som kan være en grønnsak, sopp, belgfrukt, kjøtt, fisk eller skalldyr. I dag laget jeg grønnsaks-yiahni med linser og gulrot, men du kan velge grønnsak etter smak og behag: Potet, squash, grønne bønner, blomkål, okra – you name it – og tilsett gjerne en urt eller to også.
Det kommer flere yiahni-oppskrifter etter hvert, men denne er en smakfull start:

  •  100 gram linser, vasket
  • 0,4 dl olivenolje
  • 1 løk, finhakket
  • 2 gulrøtter, i skiver
  • 2 hvitløkfedd, finhakket
  • 2 modne tomater, finhakket
  • 1 ts tomatpure
  • 1,5 – 2 dl kraft, eller vann + buljongpulver
  • 1 laurbærblad
  • salt, pepper
  • ev litt brunt sukker

Kok linsene i ti minutter, hell av kokevannet.
Varm opp oljen, og stek løk og gulrot til det får lett brunfarge. Tilsett hvitløken helt til slutt. Ha oppi linsene, tomater og tomatpuré, 1,5 dl kraft eller buljong samt laurbærblad. Kok under lokk mens du rører engang imellom, og tilsett mer vann om det blir for tørt. Kok til linsene er helt myke, det tar 10 – 15 minutt avhengig av linsenes beskaffenhet.
Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt sukker om det kjennes veldig syrlig.
Server yiahni’en med fetaost eller gresk yoghurt samt brød.
Som hovedrett til 2, tilbehør til 4, meze til mange

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-jt og trykk på knappen: Print

Advertisements

5 responses to “Fakes yiahni / Linse- og tomatstuing

  1. Et fantastisk måltid ;-D Brukte tomater på boks istedetfor hele, samt litt kanel og stekt karbonadedeig.
    Nydelig med brød og youhurt til..
    Flotte sider med mange tips..

  2. Så kjekt det falt i smak. Hørtes ekstra gresk ut med kanel oppi!

  3. Fakes med grønne linser er en høstfavoritt her i huset. Kjempegodt med feta til pluss litt ekstra olivenolje og god eddik på toppen av hver porsjon før servering. Dette faller også godt i smak hos sønnen vår på 1 1/2 år!

  4. Dette er noe av det beste jeg noen gang har spist! Utrolig mange flotte oppskrifter på denne bloggen, gleder meg til å prøve ut flere. Takk skal du ha!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s