Paximadia amygdalou / Mandelskorper

En paximadi er en slags kjeks eller en kavring, og de finnes i utrolig mange varianter i Hellas. Bare gå inn på et gresk bakeri og spør! Akkurat denne oppskriften (hentet fra det greske matnettstedet radicio.com, og nesten ikke endret av meg), er med mandler, og flere typer paximadi-oppskrifter kommer på bloggen etter hvert.  Legg merke til at oppskriften ikke inneholder smør eller olje og forholdsvis lite sukker, noe som er bent fram utrolig når det gjelder greske søtsaker.

Kjeksen nytes helst sammen med en kaffe, den passer faktisk strålende til å få et lite dypp i kaffen før den spises. Ja, det virker bestemoraktig, men bestemor var kanskje ikke så dum? (Eller muligens hadde hun bare dårlige tenner.)

  • 4 egg
  • 150 gram mandler
  • 300 gram mel
  • 150 gram sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljeessens
  • ½ ts anis eller 1 ts kardemomme eller kanel
  • 1 klype salt

Pisk eggene sammen, til de skummer.
Rist mandlene lett i en tørr stekepanne (med eller uten skall – opp til deg), og hakk dem.
Bland resten av ingrediensene på listen og bland dette med eggene. Elt inn mandlene til slutt.

Ferdigstekt «brød», klart til å skjæres i skiver.

Form en pølse på ca 35 cm på et bakepapirkledd stekebrett. Deigen er ganske klissete, så det er enklest å gjøre dette ved hjelp av en slikkepott du dypper i vann. Stek ved  150 grader i 35 minutter, midt i ovnen. Deigen flyter utover, og det er akkurat som det skal være.
Ta baksten ut av ovnen og la den hvile ti minutter. Skjær rullen i ca én centimeter tykke skiver, og legg dem flatt, en og en, tilbake på bakeplaten. Stek dem, fremdeles på 150 grader, i 15 minutter på den ene siden, snu dem og stek 15 minutter til.
Avkjøl kjeksene på rist før du legger dem i en boks med tett lokk.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-ix og trykk på knappen: Print

Advertisements

2 responses to “Paximadia amygdalou / Mandelskorper

  1. paksimadi og gresk kaffe er trøsteting- det passer perfekt. kos og varme fra Norge : )

  2. Varm klem til deg, Demie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s