Har du smakt gresk kaffe? Om du liker espresso tenker jeg at du liker gresk kaffe også. Du kan lage den hjemme i Norge, men det er enklest om du har en briki, den smale lille gryten som kaffen lages i. Med en briki får du enkelt til skummet, kaimaki , som den greske kaffen skal ha på toppen. Og den koster ikke mange kronene.
Videre skader det jo ikke, når du likevel er i Hellas, å kjøpe med seg noen poser kaffe som er beregnet til gresk kaffe. Da får du den helt riktige smaken. Men om du ikke gjør det kan du bruke en veldig finmalt, pulveraktig kaffe, for eksempel en ikke for kraftig espressokaffe. Det blir ikke helt det samme, men…
Greske komfyrer har gjerne en bitteliten kokeplate som passer til en briki. Mange koker også kaffen på en primus, som de har stående på kjøkkenet bare til dette bruket. Gidder du ikke rote fram primusen (er det forresten noen som har primus lengre?), så velg den minste platen på komfyren din.
I Hellas serveres kaffen usøtet (sketos), halvsøt (metrios) eller søt (glykos). Det finnes enda søtere varianter også, men tro meg, de vil du ikke drikke.
- Per kopp:
- vann tilsvarende en espressokopp, ca 0,75 dl
- 1 toppet ts kaffe
- eventuelt sukker, 1 eller 2 ts etter smak (se over)
Ha kaffe, vann og ev sukker i briki’en og sett den over varmen. Rør med en teskje mer eller mindre hele tiden. La briki’en stå på varmen helt til det danner seg skum på toppen, og kaffen er akkurat på kokepunktet. Når du ser den første boblen tar du kaffen av varmen, heller den forsiktig i en liten kopp (espressokopp), og venter med å drikke i et par minutter, så kaffegruten får synke til bunns.
Drikk kaffen sammen med et glass kaldt vann, på gresk vis.
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-iH og trykk på knappen:
må man ha en spessiel type kaffe eller kan man bruke vilken som helst bare den er finmalt ?
Ærlig talt, jeg vet ikke. Jeg har bare laget dette med gresk kaffe, men jeg vil anta at det bør gå med kaffe malt for espresso også. Men altså: Aldri testet 🙂