Piperies gemistes me feta / Paprika fylt med feta

Det finnes bare én feta, og den er gresk. Tine selger en juksefeta de kaller Kybos, og ikke bare smaker den fælt, den har absolutt ingenting til felles med ekte feta. Feta er en beskyttet betegnelse (PDO) som bare grekerne har lov å bruke. Fetaosten lages på melk av sau, som gjerne tilsettes geitemelk. Sauene og geitene går ute hele året, spiser velduftende og viltvoksende urter, blomster og kraftig fjellgress, og aromaen fra fjellheimen bevares i fetaen. Tine-”feta” lages av melk fra kuer som spiser silogress og kraftfôr.
«KYBOS Fetaost er noe så sjeldent som en fetaost produsert i Norge», skriver Ostecompagniet, et helheid Tine-selskap, på nettsiden sin. Frekkhetens nådegave, for å si det mildt. For som nevnt, fetaost kan ikke produseres i Norge. Akkurat som roquefortost, eller Champagne for den saks skyld, heller ikke kan det.
Ordet feta betyr forresten skive på gresk, og feta er jo en ost som gjerne serveres i skiver. Det greske ordet ΚΥΒΟΣ, som jeg regner med Tine-navnet Kybos kommer fra, betyr kube, og juksefetaen selges nettopp i kuber.
Tenker de følte seg utrolig smarte de i Tine eller reklamebyrået deres som fant på det navnet. Bortsett fra at ΚΥΒΟΣ uttales kivos, men man kan ikke forlange alt. I dette tilfellet vil jeg bare forlange at Tine fjerner ordet feta fra markedsføringen sin.

Grekerne spiser ti kilo feta hver i året, og her får du en av mine favorittoppskrifter med den gode osten. Paprika fylt med feta er en herlig mezé, men du kan jo også spise den som forrett eller tiltygg til vin eller øl. Eller ouzo, selvsagt. Det er vanligst å bruke avlange paprika, som har tilnavnet florina i Hellas. Får du ikke tak i dem, duger de vanlige paprikaene også, men kjøp gjerne de minste du finner, så fyllet blir gjennomvarmt og mykt.

 • 4 avlange paprika (eller vanlige paprika, se over)
 • 1 ss olivenolje
 • 1/2 rødløk, finhakket
 • 1 tomat
 • 1 ts tørket oregano
 • 1- 2 ss bladpersille, finhakket
 • nykvernet pepper, kanskje litt salt
 • 150 gram fetaost
 • olje til pensling

Skjær stilkfestet av paprikaen, og skjær et snitt på langs i paprikaen, slik at du kan åpne den som en bok. Fjern frøene forsiktig. Ha paprikaene i kokende vann i fem minutter.
Varm olivenoljen i en stekepanne, og sauter løken til den mykner, men ikke blir brun. Fjern frøene fra tomaten og hakk den, ha tomatkjøttet i pannen og stek videre til tomaten har sluppet væsken og den fordamper. Tilsett oregano, persille og pepper.
Mos fetaosten med en gaffel, og bland alt til fyllet. Smak om det er salt nok. Bruk en teskje eller lignende, og fordel fyllet mellom paprikaene. Pensle dem med olje, og smør olje i et ildfast fat. Legg paprikaene tett-i-tett i fatet, og stek ved 170 grader i en halvtime på midterste rille. Spises varme eller lunkne.
Til 4.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-ha og trykk på knappen: Print

Reklamer

3 responses to “Piperies gemistes me feta / Paprika fylt med feta

 1. Må huske å ta med «the real thing» fra Hellas til høsten:) Har ikke sett den fetaosten fra Tine i butikkhyllene her, like greit høres det ut som. Men Apetina «fetaost» er vel i grunnen samme greia, laget på kumelk den også. Hvorfor kan de ikke bare kalle det salatost eller noe?

 2. Ang. norsk juksefeta et par ord:
  Ordet KYBOS (har dessverre ikke gresk bokstave Sigma på tastaturet) må riktigvis transformeres i latinske bokstaver til: KIVOS. Dette er selveste opphav til ordet KUBUS, selveste firekantblokken.
  Forøvrig helt enig i konklusjonen deres. Feta er Feta, alt annet er bare ost.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s