Ladenia / En slags gresk pizza/foccacia

Kimolos er langt i fra den mest besøkte øya i det greske øyriket, noe som bare gjør den ekstra tiltrekkende for meg. Tiltrekningskraft har også Ladenia, en pizza-lignende mat som er øyas spesialitet. Ladenia er eldre enn pizza, skriver Filena Venarou i boken «Det kimoloske kjøkken».
Hvetedeig, løk, tomat og olivenolje – du tror kanskje ikke noe så enkelt kan være noe særlig å skryte av, men det er det faktisk, bare prøv!
Her er det viktig at du bruker modne, men fremdeles faste, smaksrike tomater. Nei, det er ikke så lett å få tak i slike skatter i Norge, og har du problemer med det, erstatt tomatene med hele cherrytomater, de har ofte mer smak en den vasne unnskyldningen for tomater som finnes i så mange norske butikker. Viktig er det også at du bruker en riktig god olivenolje. En gresk en, selvsagt, for de er jo best.
De på Kimolo hadde sikkert rynket på nesen, men det hender jeg tilsetter en håndfull hakkede, svarte oliven og 2-3 knuste hvitløkfedd i hvetedeigen. Noen ganger lar jeg litt feta få steke på toppen de siste 15-20 minuttene også. Mer her er originalen, hentet fra Venarous bok via Laurie Constantino.

 • Deigen:
 • 1 pakke tørrgjær
 • 3 dl lunkent vann
 • ca 800 gram hvetemel
 • 1 ts salt
 • 0,6 dl olivenolje + litt olje til formen
 • Toppingen:
 • 0,8 dl olivenolje
 • 4 dl løk, i tynne skiver
 • 4 dl faste, smaksrike tomater, i terninger eller båter
 • 2-3 ts tørket oregano
 • salt og nykvernet pepper

Løs gjæren opp i vann, tilsett mel, salt og olje, og kna til du har en jevn, smidig deig. Press deigen ut i en vid, smurt pai- eller kakeform med høye kanter, ca 35-40 cm i diameter eller en firkantet form på ca 30 x 35 cm.
Hev deigen, dekket av plastfolie, på et lunt sted i en time.
Lag små fordypninger i deigen ved hjelp av en finger. Bland alt til toppingen og fordel det over deigen. Sett formen i en ovn som holder 200 grader, midterste rille, og bak i 40 – 50 minutter, til kantene av deigen er lysebrune og ladenia’en er gjennomstekt. Spises varm, lunken eller kald.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-g2 og trykk på knappen: Print

Reklame

4 responses to “Ladenia / En slags gresk pizza/foccacia

 1. Hei! Har nettopp «oppdaget» bloggen din via Demies blogg «Paraphernalia» og tror jeg legger meg til som følger med en gang! Er så glad i gresk mat, men gidder sjelden å hente fram kokeboka, bedre da med en oppskriftsblogg! Så heldig du er som bor i Nafplio, det er en nydelig by! Mannen min og jeg har dratt til Poros hver høst i snart 10 år, og vi har besøkt Nafplio flere ganger. Det begynner imidlertid å bli noen år siden sist nå, så vi får nok ta oss en tur denne høsten. Ha en kjempefin helg!

 2. Poros er flott! Skjønner godt dere drar dit. Jeg bor ikke akkurat i Nafplio, men har leilighet der, så jeg drar så ofte jeg kan, selvsagt. Håper du finner mye godt å lage på bloggen, og kom gjerne med tips om det er noe du savner.
  Ønsker deg en herlig helg også!

 3. Åh, ser nydelig ut! Skal virkelig prøves! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s