Poutiga riziou me kroko / Rispudding med safran

Først: beklager det grapsete matbildet, puddingen var nesten oppspist før jeg husket at den måtte foreviges. Så god er den altså…
Rispudding, eller rizogala/rismelk som dette også kalles, er populært i Hellas, og ris dyrket i landet brukes gjerne i den. Safran dyrkes også i Hellas, i Kozani-provinsen i gresk Makedonia, og den regnes å være på verdenstoppen i kvalitet. Her får du oppskrift på en ganske eksklusiv variant av rispuddingen, for det er slett ikke alltid den lages med safran, og synes du det blir vel råflott å tilsette safran, så sløyfer du det bare. Men fargen og smaken blir selvsagt ikke den samme…
Hvis du lurer på hva safran egentlig er, og hvorfor det er så himla dyrt, så forklarer Wikipedia det bedre enn meg: Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen. Dette er et av de mest kostbare krydderene som finnes. Til ett kilo safran kreves minst 70 000 krokuser, eller omtrent 150 000 til 200 000 arr, som må plukkes og renses for hånd.

 • 100 gram grøtris eller risottoris
 • 1 liter helmelk
 • 2 ss smør
 • 0,10 gram safrantråder, knust eller smuldret
 • 75 g sukker
 • 1 ts vaniljesukker
 • 2 eggeplommer
 • litt smør til å smøre formen
 • et lite kaneldryss til den ferdige puddingen (valgfritt)

Bland ris, melk, smør, safran, sukker og vaniljesukker i en gryte, og kok dette på svak varme uten lokk i ca 15 minutter, mens du rører titt og ofte.
Pisk sammen eggeplommene, og rør litt av risblandingen i dem, før du heller dette i gryten slik at alt blandes. (Gjør du det ikke slik, blir eggene til eggerøre.)
Smør en ildfast form/kakeform og hell i risblandingen.
Sett formen på midterste rille i forvarmet ovn, 180 grader i ca en time, til puddingen er lys gyllen på toppen.
Dryss med kanel hvis du vil, og spis lun eller avkjølt. Puddingen er også god sammen med friske bær, bærsaus eller lignende.
Til 4-6

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-eP og trykk på knappen: Print

Reklame

5 responses to “Poutiga riziou me kroko / Rispudding med safran

 1. Du tilgis bildet for rispudding er kjempegodt… 😉 Ellers ville jeg bare si at jeg har «reklamert» for siden din på bloggen min «Bloggfavoritter – en annerledes bloggliste». Prøver å sile ut de gode bloggene i dagens «bloggejungel»…. I tillegg til at jeg elsker gresk mat så syns jeg bloggen din er enkel og informativ. Ta gjerne en titt på http://blog-favourites.blogspot.com.

  Ha en god dag 🙂

 2. Det var kjekt! Og god idé å finne fram til og presentere de gode bloggene (særlig siden min er blant dem, hehe…). Skal helt klart følge med på bloggen din.

 3. Hei! Takk for hyggelig kommentar hos meg : ) Så bra blogg du har! Jeg skal følge med og jeg skal selvfølgelig ha deg på lista mi jeg og… Hei til foreigner in Italy og… flere bloggbekjente her alså ; ) – skal bruke muligheten til å (endelig) lære å lage god gresk mat… og kanskje du kan anbefale en fin sted å bo på Nafplio? Ha tenkt oss en tur der fra Athen kanskje …

 4. Ser det som en stor ære at en greker liker – og håper å lære noe!! av bloggen min!
  Klart dere må dra til Nafplio 🙂 Har du vært der før?
  Vet jo ikke hva slags hotell dere liker, men her er noen forslag:
  Hotel Marianna, høyt oppe i gamlebyen (=mange trapper men god utsikt) har familierom, er utrolig rent og pent og koselig, og drives av noen kjempegreie brødre.
  Hotel Agamemnon, det eneste hotellet på strandpromenaden. Helt standard rom, men mange av rommene/balkongene har fantastisk utsikt mot Bourtzi og bukten. Nyoppussede bad.
  Begge disse koster vel ca 80 – 90 E for dobbeltrom i høysesong.
  Pension Dafni, på flaten i gamlebyen, er rimeligere, men jeg likte meg godt der da jeg bodde der. Rommene høyest opp har flott utsikt.
  Linker til disse finner du her: http://www.visitnafplio.net/visitnafplio.net/Nyttig_info.html
  Dette er min Nafplio-side (så glad er jeg altså i byen), og jeg får ikke betalt en krone for å «reklamere» for disse hotellene, altså, men jeg eller venner har bodd på dem og vært fornøyde.
  Gi beskjed om ingen av disse hotellene faller i smak, jeg vet om maaange flere 🙂

 5. Takk for tipsene- Dafni fant vi og, så koselig ut! … det spørs om vi gjør dette på den måtte- Athen med fly også til Nafplion eller bare rett til en øy…. Ha en fin (sen)kveld : )

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s