Biftekia (burgere, karbonader) er kjempegodt, og veldig vanlig tavernamat. I Hellas kan du vanligvis ikke gå inn på et supermarked og kjøpe ferdigpakket kjøttdeig, du går til kjøttdisken eller slakteren, og så maler de kjøttet opp for deg mens du venter. Du kan få det grovmalt eller finmalt, med eller uten fett, blanding av flere kjøttsorter – kort sagt akkurat som du vil ha det. Det nykvernede kjøttet samt det oppbløtte brødet gjør burgerne svært saftige og smakfulle.
På bildet er burgerne i selskap med min egen oppfinnelse, en sausete salat av yoghurt og tomat, smaksatt med frisk mynte, salt og pepper. Grekerne spiser helst biftekia med frityrstekte poteter, et skvis sitronsaft og kanskje en salat.
- 1 brødskive
- 1 liten rødløk, finhakket
- 1 -2 hvitløkfedd, finhakket
- olje til steking
- 500 gram biffdeig, evt 50/50 biff og lam
- 1 egg
- 1 ts tørket oregano
- 2 ts frisk mynte eller persille, finhakket
- salt, pepper
- Tomatsalat, per person:
- 1 tomat, skåret i biter
- 2 ss gresk yoghurt eller matlagingsyoghurt
- 1 – 2 ts hakket frisk mynte
- salt, pepper
Skjær skorpen av brødskiven, og legg brødet i vann til det er helt mykt. Skvis ut vannet.
Sauter løken i litt olje til den er myk, men ikke brun. Tilsett hvitløkfeddet det siste halve minuttet.
Bland brød og løk med biffdeig, egg og krydder, og elt godt, det er enklest å bruke hendene.
Form fire burgere, og stek dem i olje til de er brune og (på gresk vis) helt gjennomstekte. Eller grill dem.
Til tomatsalaten blander du alt sammen. Og jeg bør vel legge til at når jeg serverer denne salaten sammen med burgerne, bruker jeg persille, ikke mynte, i burgerdeigen, for det får være måte på myntesmak!
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-eJ og trykk på knappen: