Keik me stafides / (Frokost)kake med rosiner

For noen år tilbake leste jeg følgende leserkommentar i VG:
Jeg synes at Fedon Lindberg burde dra hjem til Hellas og lære grekerne sunt kosthold! Var 14 dager på hotell med kun grekere. Maken til kakespising ved frokostbuffeten skal man lete lenge etter!
Grekerne er ikke store frokostspisere, men om de nå først eter litt mat om morgenen, er det gjerne kake. Kake, nærmere bestemt formkake, er ypperlig frokostmat sammen med en kruttsterk kaffe. Dette altså i følge grekerne, ikke (nødvendigvis) meg.
Så nå skal du få oppskrift på en slik frokostkake, eller som Luise skriver om den på det greske oppskriftsnettstedet radicio.com:
En enkel oppskrift på kake med rosiner. Deilig smak som passer til kaffe, te og frokosten vår.
Hun bruker rosiner som er bløtlagt i rom, vi puritanske nordmenn strekker oss langt når vi spiser kake til frokost, så hvis det blir for ille når det til og med er romrosiner i den, kan du bruke juice i stedet for. Eller ha kaken til ettermiddagskaffen.

  • 200 gram rosiner
  • 1,25 dl rom (eller appelsinjuice)
  • 250 gram mykt smør
  • 200 gram sukker
  • 4 egg
  • 350 gr hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 klype salt
  • 0,6 dl melk
  • Litt smør eller nøytral matolje samt mel til formen

Bløtlegg rosinene i en bolle med rom. (Dette kan du ev. gjøre en tid før du skal bake, slik at rosinene virkelig får kost seg.)
Pisk smør og sukker luftig, og tilsett ett og ett egg, mens du rører kraftig mellom hver gang. Bland melet med bakepulver og salt, og miks det raskt inn i røren sammen med melken.
Smør en brødform med smør/olje, og kle den med et lite dryss mel.
Sil romen fra rosinene og tørk dem på kjøkkenpapir. Vend dem inn i røren.
Hell røren i en formen, og stek på nederste rille ved 180 grader i ca 60 minutter. Avkjøl på rist.
Om du vil kan du ha melisglasur på kaken, den lager Luise ved å blande 100 gr melis med 4 ss vann. Eller hvorfor ikke rom?

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-dQ og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s