Argyris’ makaronópita / Pastapai

En gresk ”pita” kan være så mye, mye mer enn det vi forbinder med pai. Her er en lettlagd variant uten deig, men med pasta. Masse ost skal oppi, og du står fritt til å velge det du liker – men pass på at minst en av dem har kraftig smak, ellers blir dette fort tamt. En tomatsaus passer godt til, så du får oppskrift på det også. Tomatsausen er laget på ferske tomater, og er et eksempel på at det enkle ofte er det beste i gresk matlaging. Men får du ikke tak i gode, smaksrike tomater, bruk heller boksetomater av god kvalitet. Eventuelt kan du lage en Makalo, en saus fra Makedonia.

  • 400 gr. bucatini (hul spaghetti)
  • 200 gr. kokt skinke, hakket
  • 150 gr. revet kefalograviera (gruyere eller cheddar)
  • 200 gr. revet kasseri (fast mozzarella)
  • 100 gr. revet reggiano (eller parmesan)
  • 3 – 4 vårløk, finhakket
  • 3 fedd hvitløk, most
  • 1 gresk yoghurt (200 gr) m lavt fettinnhold (eller matyoghurt)
  • 3 egg
  • salt
  • nykvernet pepper
  • olje til formen

Kok pastaen nesten myk i lettsaltet vann etter anvisning på pakken.
Bland skinke, ostene, vårløk og hvitløk samt litt pepper i en bolle.
Smør en rund, ildfast form, 25-30 cm i diam, og legg i 1/3 av pastaen, 1/3 av osteblandingen, og gjenta dette to ganger. Press lagene lett sammen med en skje etter hvert som du fyller.
Pisk opp yoghurten i en bolle, og pisk så inn eggene ett etter ett. Salte og pepre, og hell dette på toppen av formen.
Bak v 200 grader på midterste rille i varmluftsovn eller 220 grader i vanlig ovn, i ca 20 minutter, til paien begynner å få litt farge på toppen.
Avkjøl litt, skjær i kakestykker, og spis med tomatsaus og gjerne en grønn salat, som Marouli salata.

Enkel tomatsaus:

  • 4 ss olivenolje
  • 1 finhakket rødløk
  • 6 modne, smaksrike tomater (ev. 1 boks)
  • 1 ts tørket oregano
  • salt, pepper, ev litt sukker

Varm oljen i en vid kjele, og fres løken til den er myk. Del tomatene i to og riv dem på et grovt rivjern. Kast skallet. Tilsett tomatene og krydderne i kjelen, og boblekok til sausen har passe konsistens. Smak om du trenger mer salt, pepper eller sukker.
Til 4 – 5

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-d6 og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s