Moussakas

En gresk servitør fortalte meg engang at han ikke kunne skjønne utlendinger som kom og bestilte moussaka til middag. ”Alle tavernaer lager jo moussakaen tidlig om morgenen, så den er klar til lunsj. Om kvelden er den inntørket og kjedelig,” sa han.
Min oppskrift resulterer i en moussaka akkurat som jeg liker den: Med en blanding av aubergine og potet og ikke så mye ostesaus på toppen. Hvis du vil kan du bruke bare potet eller bare aubergine, og hvis du liker moussakaen med masse ostesaus på toppen, bør du doble  ingrediensene til den.
Jeg bruker samme kjøttstuing til moussaka som til pastitsio, m.a.o. kan du lage dobbel porsjon kjøttstuing og ha pastitsio en dag det passer.

  • 600 g karbonadedeig av okse eller lam, evt. halvparten av hver
  • 3 ss olje
  • 1 løk, finhakket
  • 1,5 dl rødvin
  • 1 liten boks tomatpuré (150 g)
  • 2,5 dl vann eller kjøttkraft
  • 3 hvitløksfedd, presset eller most
  • salt, pepper, kanel, allehånde, oregano
  • 1 aubergine
  • 4 – 5 poteter
  • olivenolje til steking
  • 2 dl revet, smaksrik gulost, som graviera eller gruyere
  • Ostesaus:
  • 4 ss smør
  • 2 toppede ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 eggeplomme
  • salt og pepper

Stek kjøttdeigen lysebrun  i olje, mens du moser og gnir den, den skal være så finfordelt som mulig. Stek løken med den siste tiden. Hell over vin, og la den koke litt inn. Rør inn tomatpuré, vann, hvitløk og krydder. Vær forsiktig med kanelen, et bitte lite dryss er nok. Kok sausen lenge, helst i et par timer, men iallfall minst en halv. Sausen skal være tykk som grøt.
Skrell potene og skjær dem og auberginen i skiver på 0,5 – 1 cm.
Legg potet- og aubergineskivene på et oljet stekebrett og pensle dem med mer olje. Stek v 200 grader i ca 25 minutt.
Lag ostesaus ved å smelte smøret i en gryte. Rør inn melet, og deretter melken, mens du pisker hele tiden. La sausen småkoke i fem minutter. Ha eggeplommen i en liten bolle. Ta sausen av varmen, og visp litt av den oppi bollen med plommen, hell eggeblandingen i sausegryten sammen med halvparten av den revne osten. Smak til med salt og pepper.
Smør et ildfast fat og legg potetskiver i et jevnt lag i bunnen. Dryss resten av osten over potetene. Hell over kjøttsausen. Legg aubergineskivene i et jevnt lag oppå kjøttsausen. Hell ostesausen på toppen.
Stek v 180 grader nederst i ovnen i 45 minutter. Moussaka spises lunken i Hellas.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-c2 og trykk på knappen: Print

Advertisements

2 responses to “Moussakas

  1. Hei, må bare si tusen takk for en fantastisk side. Elsker gresk mat og bruker denne siden masse!!!!
    Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s