Gigantes me elies / Limabønner med oliven

Mange som liker gresk mat er begeistret for gigantes sto fourno, bakte limabønner. Denne retten er nokså lik, men her kokes bønnene, og blandes med masse oliven og kapers. Det gir en herlig, pikant smak. Retten er en typisk mezérett, og dette er en stor porsjon.

  • 300 gr limabønner
  • 1 hakket løk
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 3 + 2 ss olivenolje
  • 3 dl vann
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts tørkede selleriblader eller oregano
  • 2,5 dl sorte oliven
  • 1 dl kapers
  • salt, pepper
  • ev litt sukker
  • gresk yoghurt eller fetaost til servering

La bønnene ligge i rikelig med vann over natten. Hell av vannet, ha bønnene i en gryte og fyll på med vann så det står noen cm over bønnene. Kok opp, og la bønnene koke i 5-10 minutter. Hell av vannet og skyll bønnene.
Ha løk, tomat, tomatpuré, 3 ss olivenolje, vann, laurbær og selleri/oregano i gryten sammen med bønnene, og kok under lokk til de er myke, ca 1,5 time eller mer. Koketid er avhengig av kvaliteten på bønnene. Koker det tørt, tilsetter du litt mer vann.
Fjern steinene fra olivenen, og del dem i to-tre. Skyll kapersen. Ha dette i gryta, kok i fem minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett litt sukker hvis det smaker veldig syrlig. Rør inn resten av oljen.
Server varm, lunken eller kald med yoghurt eller feta og gjerne et godt brød.

Som hovedrett: til 4, mezé til mange flere

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-bu og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s