Lagoto / Kjøtt i tomat- og valnøttsaus

Skal jeg ha gjester, gidder jeg ikke stå på kjøkkenet og kokkelere mens de nyter velkomstdrink og forrett. Derfor er lagoto en utmerket rett, for den kan gjøres nesten ferdig på forhånd og bare gratineres i ovnen like før den skal spises.
Sausen tykner bl.a. ved hjelp av malte valnøtter, og dufter deilig av hvitløk. Svinekjøtt, f.eks svinenakke er vanlig å bruke, men du kan også lage lagoto med f.eks kylling, lam, gås eller kanin.
Er du kjent med gresk mat, ser du at dette egentlig er en kokkinisto med en slags valnøttskordalia. Retten kommer fra Arkadia, et vakkert, fjellrikt fylke midt på Peloponnes, men finnes også under andre navn mange andre steder i Hellas.

  • 5 – 600 gram kjøtt, f.eks svinenakke (se over)
  • 4 ss olivenolje
  • 1 løk, grovhakket
  • 2 dl rødvin eller god kjøttkraft
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 ss brunt sukker
  • ½ ts allehånde
  • 1 laurbærblad
  • salt, pepper
  • 4 hvitløkkløfter
  • 1 dl valnøtter
  • olje til formen
  • ca 0,5 dl brødsmuler/griljermel

Skjær kjøttet i 4 – 5 biter, og brun dem i olje. Ta opp kjøttet, og brun løken i oljen. Legg kjøttet tilbake i gryten. Hell over vin eller kraft pluss tomater og sukker, allehånde, laurbærblad, salt og pepper. La dette koke til kjøttet er mørt. Sausen skal være tykk, så kok uten lokk mot slutten av koketiden.
Mal valnøttene og hvitløken. Rør dette inn i stuingen, og hell den i en smurt, ildfast form. Dryss brødsmuler/giljermel over.
Bak v 200 grader i 30-40 minutter, til brødsmulene får farge.
Server med pasta, ris eller patatopita, og grønn salat eller kokte grønnsaker.
Til 2-3

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-ab og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s