Mavromatika fasolia salata / Salat av black-eyed peas

Har black-eyed peas et norsk navn? I så fall vil jeg gjerne vite det. Svartøyde bønner?
Mavromatika betyr også svart-øyet, og det er jo ikke rart at denne lille bønnen har fått det navnet.
Grekerne bruker mye bønner i sine salater, og det kunne vi også godt gjort i Norge, for det er både sunt og godt. Høres jeg ut som en husstellærerinne fra 50-tallet? Okei. Men altså, de kremmyke bønnene, den sprø paprikaen, den bittelitt sinte rå løken og alle urtene er en nydelig kombinasjon.
Salaten kan spises alene eller sammen med for eksempel dampet fisk, stekt egg eller  grillet kylling – den mettende salaten med de sortøyde bønnene kan være akkurat det du vil den skal være. Den er forresten god med tunfisk oppi også.
Jeg bruker tørkede bønner som jeg legger i vann kvelden før, eller samme morgen om jeg skal spise om kvelden. Det går selvsagt helt fint å bruke boksebønner, og da er dette rene hurtigmaten. Men bønnene du koker selv blir bedre. Selv om det krever litt planlegging bruker du ikke mye tid på det, bønnene passer seg selv både når de er i bløtevann og kokende vann.

  • 2 dl tørkede black-eyed peas eller 1 boks hermetiske
  • 3-4 vårløk, i ringer
  • 1 liten rød paprika, i småbiter
  • 2 ss kapers
  • 1 bunt bladpersille, finhakket
  • 1 ts dill, finhakket
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss hvitvinsedik
  • salt og pepper
  • noen svarte oliven til pynt

Legg bønnene i masse vann minst 6 timer, eller over natten. Hell av bløtevannet, ha bønnene og friskt vann i en gryte, og kok dem i fem minutter. Hell av vannet, fyll nytt friskt vann + bønnene i gryten og kok i ca 3 kvarter, eller til bønnene er myke. Du må prøve deg fram, kvaliteten på bønnene og bløtleggingstid avgjør når de er ferdige. Hell av vannet, og la bønnene avkjøles.
Bruker du boksebønner, skyll dem godt.
Bland bønnene med resten av ingrediensene.
Til 2 – 3 som tilbehør

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-a2 og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s