Patata kroketes me saltsa yiaourtiou / Potetkroketter med yoghurtsaus

På et gresk mezébord finner du ofte små kroketter eller kaker laget med grønnsaker som basis. Det kan være for eksempel squash, kikerter eller tomater, eller som her poteter. Koker du likevel poteter til middag, er det greit å koke noen ekstra og lage ferdig røren, og la den stå i kjøleskapet til neste dag.
Yoghurtsausen, som smaker av hvitløk og mynte, er valgfritt tilbehør, du kan sløyfe den eller spise potetkrokettene sammen med tzatziki. Sausen er forresten også god som salatdressing eller i gyropita.

  • 4 melne poteter
  • 1 dl hakket feta
  • 1 dl revet graviera (gruyere el cheddar)
  • 100 gram kokt skinke, i småbiter
  • 2 ss finhakket persille
  • 2 egg
  • salt, pepper
  • 1 egg
  • ca 1,5 dl brødrasp/griljermel eller semulegryn
  • olje til steking

Skrell potetene og skjær dem i biter. Kok dem møre i saltet vann. Hell av vannet og mos potetene med en potetmoser. Har du ikke det, kan du mose dem med en gaffel på en skjærefjøl.
Mens potetene kjøler seg ned litt, hakker/river du ost, skinke og persille, og blander det med to egg. Rør dette ned i potetene, og smak til med salt og pepper. Sett røren i kjøleskapet i minst en time, så den blir litt fastere.
Form små avlange kaker eller runde boller ved hjelp av to spiseskjeer, vend dem først i pisket egg, deretter i brødrasp/semulegryn.
Varm oljen i en stekepanne, og stek krokettene brune.
Spises varme eller romtempererte sammen med sausen. Lager du dette som en forrett, kan du servere marouli salata / grønn salat til

Saltsa yiaourtiou / Yoghurtsaus

  • 1 beger gresk yoghurt eller Matyoghurt
  • 2 hvitløksfedd, knust eller mortret
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1 ss finhakket mynte
  • salt, pepper

Bland alle ingrediensene. Eventuelt kan du kjøre sausen i en blender. La den stå og trekke en stund, så smakene utvikles.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-8G og trykk på knappen: Print

2 responses to “Patata kroketes me saltsa yiaourtiou / Potetkroketter med yoghurtsaus

  1. Anne-Lise Strangstad

    Disse var veldig gode sammen med sjømat og salat😉

  2. Så kjekt at du likte dem. Må prøve dem med sjømat jeg også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s