Karidopita / Valnøttkake

Karidopita er en tradisjonell gresk valnøttkake som det finnes mange oppskrifter på. I denne oppskriften kan du velge mellom å gi den en voksen og spennende smak ved hjelp av cognac, eller lage en snillere og søtere variant med appelsinsaft. Og kaken er superenkel å lage!
Vanligvis helles en lake over kaken, som gjør den svært saftig og gir ekstra mye smak – særlig søtsmak. Skal jeg servere karidopitaen som ”kake til kaffen” sløyfer jeg laken, men som dessert, sammen med krem eller vaniljeis, bruker jeg lakevarianten. De er skremmende gode begge to.

  • 2,5 dl sukker, gjerne demerara/rørsukker
  • 125 g meierismør, smeltet og avkjølt, eller valnøttolje
  • 3 egg
  • 3 ts bakepulver
  • 1,25 dl melk
  • 3,5 dl hvetemel
  • 1 dl cognac eller nypresset appelsinsaft
  • 1 ½ ts malt kanel
  • 4 dl valnøtter, grovhakket
  • evt. melis til pynt
  • Til laken:
  • 5 dl sukker
  • 5 dl vann
  • skall av en halv sitron
  • 1 kanelstang
  • 1 dl cognac eller nypresset appelsinsaft

Ha alle kake-ingrediensenene unntatt valnøttene i en bolle, og pisk det godt sammen, helst i kjøkkenmaskin eller mikser. Rør inn nøttene til slutt.
Hell blandingen i en smurt og melet rund form, og bak i ca 40 minutter ved 175 grader. Sjekk om kaken er klar ved å stikke en tannpirker e.l. i den. Det skal ikke følge med deig på tannpirkeren når du tar den ut.
Mens kaken steker lager du lake ved å ha alle ingrediensene i en gryte, og koke dem i fem minutter. Ta ut kanelstangen.
Ta kaken ut av ovnen, sett den, fremdeles i formen, på et fat med kanter. Stikk noen hull i kaken med en bakenål, gaffel eller lignende, og hell sakte over den varme laken. Det er viktig at både kake og lake er varme når du gjør dette. Visstnok.
Kaken holder i flere dager, dekket med aluminiumsfolie eller i tett boks.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-71 og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s