Gliko koutaliou / Skjesøtt

Skjesøtt er en typisk gresk snack – ulike typer sukkerkokte frukter servert på eller iallfall med en teskje, sammen med vann og kaffe. Ikke så langt unna marmelade eller syltetøy, kanskje, og det er selvsagt ikke noe i veien for å bruke skjesøtt som nettopp det. Eller varmt og nykokt over vaniljeis, nam! Men altså, vil du leke greker serverer du det uten fiksfakserier sammen med kaffen. Her får du oppskrift på en veldig enkel skjesøtt med appelsiner, samt en litt mer komplisert en med druer. (Og her er en oppskrift på skjesøtt med hele mandriner.)

Skjesøtt med appelsin

  • 4 appelsiner
  • Sukker (farin eller demerara) tilsvarende vekten på de kokte appelsinene (ca 750 gram)

Bruk økologiske appelsiner eller skrubb dem godt. Skjær bort stilkfeste og blomst (topp og bunn). Legg appelsinene i en stor gryte fylt med vann, og kok i én time.
Hell av vannet, og avkjøl appelsinene såpass at du klarer å holde i dem. Skjær dem ”midt over ekvator”, og del de to halvdelene i to. Skjær båter, ca 1 cm på det bredeste.
Vei appelsinene, og ha dem samt samme vekt sukker oppi en gryte. Kok uten lokk til det blir sirupsaktig, ca ½ time. Rør av og til, men pass på at du ikke ødelegger skallene.
Hell dette på varme, steriliserte glass, og oppbevar i kjøleskapet.

Skjesøtt med druer

  • 1 kilo grønne, steinfrie druer, ex Sultana
  • ½ kg sukker
  • 1,25 dl nypresset appelsinsaft
  • 2 ts vaniljesukker eller frø fra ½ vaniljestang
  • 2,5 dl skoldede mandler

Det er viktig at druene beholdes hele gjennom hele kokeprosessen, så behandle dem som skjøre egg!
Rens druene for stilker og skyll dem godt. Legg dem lagvis med sukker i en vid, tykkbunnet kjele, og hell over appelsinsaften. La dette stå i 12 timer i kjøleskapet.
Kok opp druene, og la dem småkoke i ti minutter, mens du forsiktig fjerner skummet som danner seg med en hullsleiv. Avkjøl, og sett gryten inn i kjøleskapet i et døgn.
Kok opp igjen sammen med vanilje, småkok i ti minutter og trekk kjelen fra varmen. Mens druene kjøles ned, rister eller vugger du på gryten flere ganger, så sirupen trekker inn i druene. Skjær mandlene i tynne skiver eller strimler, og ha dem i gryta.
Hell druene på på varme, steriliserte glass, og oppbevar i kjøleskapet.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-6j og trykk på knappen: Print

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s