Spetzofaï / Het pølsegryte

Spetzofaï er en rett som kommer fra Pilion, en umåtelig vakker halvøy et stykke nord for Athen. Den nydelige, fjellrike halvøya er grønn om sommeren og snødekket om vinteren, og små, søte landsbyer ligger oppi fjellene og ser ned på havet og strendene. Spetzofaï er skikkelig vintermat, noe som varmer godt når snoen uler rundt husveggen (ikke et bilde vi er vant til å se fra Hellas.) Navnet Spetzofaï kommer fra et lokalt dialektord, spetzi, som betyr rød chili, krydder. Bittelitt chilipepper gjør retten ekstra varmende, men ikke bruk mye, bare et lite dryss. Hellas er ikke Mexico.
Denne gryten krever at du bruker skikkelig gode pølser, grove og smaksrike. Spetzofaï kan du servere både som mezé og hovedrett. Som hovedrett må du ha godt brød til å suge opp den herlige sausen med, og gjerne ris eller poteter, f. eks Panos’ poteter.

  • 400 gram pølser, i skiver
  • 2 ss olivenolje
  • 1 løk, i strimler
  • 3 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 dl rødvin
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 paprika i forskjellige farger, i strimler
  • 1 laurbærblad
  • 1 knivsodd chilipepper
  • salt, pepper

Fres pølsene i oljen til de får litt farge. Fres løken sammen med pølsene noen minutter. Hvitløken også, eller tilsett den helt mot slutten av koketiden om du vil ha kraftigere hvitløksmak. Hell over vin, og kok litt inn. Tilsett resten av ingrediensene. Småkok under lokk i en halv til en time Smak om du har nok krydder oppi, chilien skal ikke overdøve smaksløkene, bare gi en liten spiss.
Til 2 som hovedrett.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-5F og trykk på knappen: Print

4 responses to “Spetzofaï / Het pølsegryte

  1. Dette er en av mine favoritt retter. Så utrolig godt!

  2. Skrev ut denne oppskriften og «bestilte» den hos min mor som laget den og den var skikkelig god!! Passet fint på en kald april-dag. Enkel å lage og smakfull. Folk flest forbinder kanskje ikke gryteretter med gresk mat og kommer derfor ikke på å søke på dem? Vet ikke helt hva du kan gjøre for å få opp søket, kanskje legge inn noen lokke-ingredienser?😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s