Bouyiourdi / Ost- og tomatdip

Dette er bare så vanvittig godt! En slags dip av ost, tomat, hvitløk, litt chili, litt oregano… Du kan nesten ikke lage nok, men dette er best varmt, så lag heller bouyiourdi i to former enn én stor. Avhengig av hvor mange dere er, selvsagt – denne oppskriften er nok til to som lunsj, fire som forrett, mange som mezedes. Og om noen ikke har skjønt hva dette ordet mezedes jeg stadig skriver om betyr, sjekk Om gresk mat i menyen over. Men altså, dette er virkelig Må ha mer-mat.
Chili er ikke så vanlig i greske retter, og du kan være temmelig sikker på at om det står chili i oppskriften kommer den fra Nord-Hellas, og har blitt inspirert eller brakt dit av grekere som kom dit etter ”utlendighet” i Istanbul eller Smyrna.

  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 liten rødløk
  • 2 hvitløkfedd
  • 1 ts oregano
  • salt, pepper
  • 100 gram feta (Gresk! Ikke det tullet Tine ulovlig benevner feta)
  • 150 gram kasseri (eller den mildeste hvite geitosten du finner. Til nøds engelsk cheddar)
  • ½ liten grønn paprika
  • noen chiliflak
  • 1 ss olivenolje
  • landbrød, loff eller pitabrød

Sil tomatboksen og ha tomatkjøttet i en bolle. Finhakk løken, press hvitløken, og bland i tomatene sammen med oregano, salt og pepper. Hell halvparten av dette i et lite ildfast fat.
Hakk fetaen og legg den oppå tomatene, riv kasserien og legg halvparten oppå fetaen. Hell over resten av tomat-/løkblandingen, og dryss resten av kasserien oppå der igjen. Skjær paprikaen i strimler og legg dem oppå. Dryss på chili og hell over olje.
Legg lokk på formen, eller lag et tett lokk av aluminiumsfolie. Bak v 200 grader i 1 time. Server bouyiourdien varm, sammen med brødet, og dypp i vei – men bruk gjerne en gaffel i tillegg, så får du mest mulig av alt det gode med deg!
PS! Som en variant kan du grovhakke noen sorte oliven og ha i tomatrøren.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-4T og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s