Papoutsakia / Småsko

Papoutsakia, småsko, er ikke det et bedårende navn på en rett? Det minner om barndommens fine vårdag, den som var spesiell hvert eneste år, fordi man fikk sette støvlettene vekk og begynne å gå med småsko. Bena føltes så utrolig lette!
Nuvel. Navnet har ingenting med vårdager å gjøre, egentlig. Auberginer stekes, hules ut, fylles med kjøttfyll og ostesaus, og stekes igjen, og disse fylte auberginehalvdelene ser ut som små sko. Kanskje har du spist moussaka i Hellas, og papoutsakia inneholder de samme ingrediensene – man kan nesten si at papoutsakia er moussaka laget i serveringsporsjoner.  Men av en eller annen grunn er papoutsakia mye bedre enn moussaka, synes jeg.

  • 2 auberginer
  • olivenolje
  • 200 gram biffdeig
  • 1 løk, hakket
  • 2 pressede hvitløksfedd
  • 1 moden, stor tomat
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 liten vannskvett
  • 1 lite laurbærblad
  • 1 ts tørket oregano
  • evt et lite dryss kanel om du liker det
  • 2 ss frisk, finhakket persille
  • (+ auberginekjøtt)
  • Ostesaus:
  • 2 ss smør
  • 2 ss mel
  • 3 dl melk
  • litt muskat
  • salt, pepper
  • 1,5 dl smaksrik, reven ost + 0,5 til å strø på toppen

Vask auberginene, og del dem i to på langs med kniv. Pensle dem med olivenolje. Bak dem v 180 grader i 35 min.

Brun biffdeigen i olivenolje, mens du moser den med en gaffel. Stek løken og hvitløken med til slutt. Riv tomaten på et rivjern, kast skallet og ha tomatkjøttet og -saften i gryta sammen med tomatpuré og krydder. Tynn sausen med litt vann, men ikke for mye. Kok sausen i 45 minutt, til du har en tykk stuing. Rør inn persillen.

Smelt smør til ostesausen, rør inn melet, og tilsett melken litt etter litt, til du har en tykk, hvit saus. Krydre med salt, pepper og muskat, og småkok i fem minutter. Ta sausen av varmen og tilsett osten.

Hul ut auberginene med en teskje, la det være ca 1 cm kjøtt igjen langs skallet. Hakk auberginekjøttet du har gravd ut og bland halvparten (eller alt, om du vil) med kjøttsausen. Fyll kjøttsausen i auberginene, og topp med ostesaus og resten av den revne osten.

Stek auberginene ved 220 grader til osten er smeltet og gyllen, ca 15 min. Spis med brød og salat!
Til 2.

PS: Om du er blant dem som synes auberginer får en litt for geleaktig konsistens etter at de er bakt, kan du erstatte dem med store bakepoteter og gjøre akkurat det samme. Del potetene i 2, bak dem i folie til de er myke, og fortsett som oppskriften sier. Noen bruker potet i moussakaen også, så du gjør ikke noe kriminelt. Skoene kan også lages med squash.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-4A og trykk på knappen: Print

One response to “Papoutsakia / Småsko

  1. Tilbaketråkk: Noe godt til helgen fra Den gode greske maten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s