Ladera / Grønnsakstuing med olivenolje

Ladera er en samlebetegnelse for grønnsaker og lignende kokt i olje, og dette er skikkelig tradisjonell husmannskost. Ladera spises hele året, men er ekstra populær i fastetiden før påske, når mange grekere ikke spiser kjøtt.

Erter, gulrot og potet, som her, er vanlig i ladera, det samme er artisjokkhjerter, paprika, tomat, bønner – alt etter hva det er sesong for og tilgang på. En, to eller tre grønnsaker kokes sammen, og spises ofte som hovedrett, i selskap med fetaost og brød. Men ladera kan selvsagt også serveres som tilbehør til kjøtt eller fisk.  Dill brukes ofte som krydder, men særlig sammen med erter er mynte mer enn brukbart, og persille går til det meste.  I det hele tatt, oppskriften nedenfor er bare et utgangspunkt, eksperimenter med ulike grønnsaker og urter.

Jeg tilsetter en god del vann og dermed mindre olje når jeg koker ladera, for å begrense kaloriene. Hvis det ikke er noe problem for deg, bruker du bare olje, for da blir det enda bedre. Vær også klar over at ladera skal koke ganske lenge, med andre ord, grønnsakene blir skikkelig myke – overkokte vil vel noen kalle dem. Men det er slik det skal være.

  • 0,5 dl god olivenolje
  • ½ løk, finhakket
  • 200 gram erter, fryste eller friske
  • 3  gulrøtter i småbiter
  • 2 faste poteter i litt større biter
  • 1 ss tomatpuré utrørt i
  • 1,5 dl vann
  • salt, pepper
  • 2 – 3 ss frisk dill, finhakket
  • fetaost og brød til servering

Varm oljen, og stek løken så den blir myk, men ikke brun.  Tilsett resten, unntatt dill. Småkok i 45 minutter under lokk, rør av og til.  Tilsett dill. Spis laderaen varm eller lunken, med brød og feta.

Til 2 som hovedrett, til 4 som tilbehør.
For print, kopier url: http://wp.me/s14Y1j-ladera og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s