Saganaki er navnet på en liten stekepanne, og flere retter enn denne med reker har fått navn etter pannen de lages i. Mange hellasturister har nok smakt saganaki-ost, for eksempel.
Men nå er det altså reker det dreier seg om. Her har jeg for enkelhets skyld brukt helt vanlige ferske reker, i Hellas brukes ofte store reker, som scampi eller tigerreker. Får du tak i friske sådanne, bruk gjerne det!
Videre krydrer jeg helst med tørkede selleriblader. Har ennå ikke sett det for salg i Norge, men de kan kjøpes i alle supermarkeder i Hellas, og veier praktisk talt ingenting. Dermed er det bare å kjøpe med seg en boks eller ti neste gang du eller noen du kjenner skal til Hellas.
- 600 gr reker med skall
- 3 ss olivenolje
- 1 grovhakket rødløk
- 1 – 2 hvitløkfedd
- 1 dl hvitvin
- 1,5 ss tomatpuré
- 1 boks hakkede tomater
- 1 knivsodd chilipepper
- ½ fiskebuljongterning
- selleriblader eller oregano (tørket)
- litt sukker?
- salt, pepper
- 125 – 150 gram feta
Skrell rekene. Stek løken olivenolje i ca 10 min, over svak varme, til den såvidt begynner å få farge Tilsett pressede eller finhakkede hvitløkfedd til slutt. Hell i hvitvin, og la det koke inn til halv mengde. Ha oppi tomatpuré og tomater. Krydre, og vær forsiktig med chilien, dette er ingen hot rett. Kok uten lokk til sausen har tyknet litt, deretter med lokk, i totalt ca 45 min. Hvis tomater og vin er syrlige, kan du smake til med litt sukker.
Skjær osten i terninger, og tilsett nesten alt i sausen sammen med rekene. Varm opp, men ikke kok. Dryss resten av osten over, og server sammen med et godt brød.
Til 2
For print, kopier url: http://wp.me/s14Y1j-garides og trykk på knappen:
Hei! Det skal jeg lage, så fristene ut. Jeg er også glad i Hellas
Gratinert modifisertversjon
SAGANAKI GRATINERT MED REKER:
600 gr reker med skall, anbefaler store ukokte.
3 ss olivenolje
1 grovhakket rødløk eller vårløk.
1 – 2 hvitløkfedd
1 – 2 dl hvitvin
1 – 2 friske tomater.
1 boks hakkede tomater
½ fiskebuljongterning eller hønsebuljong
selleriblader og eller persille
litt sukker, etter smak.
salt, pepper
125 – 150 parmesan
potetskiver – ost til gratinering, type Emmentaler – Gouda
Skrell rekene. Stek lett separat. Stek løken lett i olivenolje i ca 10 min, over svak varme, til den så vidt begynner å få farge.
Tilsett pressede eller finhakkede hvitløkfedd til slutt. Hell i hvitvin, og la det koke inn til halv mengde. Ha oppi tomatpuré og tomater og parmesan, her må du smake.
Krydre, med salt og pepper. Kok uten lokk lett til sausen har tyknet litt. Legg de stekte rekene i gratineringsform og hell over sausen. Dekk først med tomatskiver, deretter med tynne potetskiver og gratinerings ost. Stek i ovn ved 200 gr. til gyllenbrun.
Takk, Ellen og Sven!