Sofrito Kerkiraiko / Sofrito fra Korfu

Googler du Sofrito får du opp mye rart, for retter med det navnet lages i nesten hele Middelhavsområdet, på Cuba, i Puerto Rico… Listen er lang, men ingrediensene ikke de samme over alt. Gresk sofrito kommer fra Korfu, noe som godt kan bety at retten kom til Hellas via Italia – og her kunne det kommet en historieforelesning, men det gjør det altså ikke. Sofrito kan være mørt kalvekjøtt med en saus av hvitvin eller eddik, hvitløk og persille, eller som her, lam eller okse kokt lenge i disse ingrediensene.

Denne oppskriften er egentlig stjålet fra Myrsini Lambraki, kjent gresk kokebokforfatter og tv-kokk, men hun bruker bare hvit eddik i sin oppskrift, jeg bruker bare hvitvin. Mange sofrito-oppskrifter er med hvitvin, så jeg jukser egentlig ikke, jeg bare er av den oppfatningen at kjøtt kokt i eddik ikke er så fantastisk. Men i hvitvin blir det supert!

  • 1 kilo benfritt grytekjøtt av okse eller lam
  • 1 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stor bunt bladpersille, finhakket
  • 6 hvitløksfedd, i tynne skiver
  • 2,5 dl tørr hvitvin
  • 2,5 dl kraft (vann + buljong er ok)

Skjær kjøttet i kuber, ca 2 x 2 cm. Bland mel, salt og pepper i en stor pose, og rist kjøttet godt i dette, så alle bitene er helt dekket av mel. Varm olivenolje og smør i en tykkbunnet gryte eller jerngryte, og stek kjøttet brunt i dette. Det kan være lurt å gjøre dette i flere omganger, så kjøttet brunes ordentlig. Ha resten av ingrediensene i gryta, og småkok til kjøttet er skikkelig mørt, ca 1 til 1,5 timer. Sausen skal være tykk, så kok uten lokk om den virker veldig tynn. Smak om du har nok salt og pepper.

Server sammen med ris og/eller kokte grønnsaker.

Til 4 pers.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-2p og trykk på knappen: Print
 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s