Mezedakia / Snacks

Mezedes er det greske ordet for forretter eller kanskje heller småretter, men det kan også beskrive en liten tallerken med snacks til vin, ouzo eller en drink. Grekerne drikker nemlig ikke alkohol uten å spise noe til. Du opplever det både på barene og om du blir servert alkohol hjemme hos folk. Det kan være noe så enkelt som en skål med oppskårne agurker, oliven eller peanøtter, eller litt mer avansert, som biter av grillet blekksprut eller pølse. Her er noen ideer, flere finner du her.

Gulrot og agurk: Skjær grønnsakene i strimler, salte og server. Skal du ha nok til en hel fest, legg grønnsakene i iskald saltlake i kjøleskapet, og øs ut ved behov.

Feta med honning: Skjær feta i terninger, kvern over pepper, og ringle litt gresk honning over.

Feta med olivenolje: Skjær feta i terninger, ringle over en god olivenolje, og dryss tørket oregano på toppen.

Ost med salami: Denne finnes i mange land, men bruk en gresk ost og det blir gresk likevel. Graviera eller Kefalotyri er mine favoritter, begge ganske harde gule oster med masse smak. Skjær dem i terninger og fest en liten salamibit på hver trening med en tannpirker.

Småkjeks med topping: På små kjeks eller små biter ristet brød, ikke større enn en munnfull, legger du litt tirokafteri eller olivenpuré:

  • 2,5 dl sorte oliven
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts hvitvinseddik eller sitronsaft
  • 3 ts olivenolje
  • evt: 2 – 3 ansjonsfileter
  • salt, pepper

Fjern steinene fra olivenene. Kjør alt unntatt salt og pepper i en food-prosessor, smak til med s + p. La pureen stå i minst et par timer for å utvikle smak. Legg en liten klatt røre oppå hver kjeks/brødbit. Pureen kan oppbevares lenge i tett glass i kjøleskapet. (Og for å legge til en helt ugresk greie: Ha godt med meierismør på toasten før du legger på olivenpuréen, det er godt, det!

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-2j og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s