Skordalia / Hvitløkspuré

Ideelt sett skal skordaliaen lages i en stor morter. Og det finnes like mange skordalia-oppskrifter som husmødre. Noen bruker både potet og brød, enten eddik eller sitronsaft, mer olje enn i denne oppskriften, mindre olje enn dette, fiskekraft og sitronsaft i stedet for eddik, hvitløkmengden varierer, noen tilsetter finhakket valnøtt… Skordalia og frityrstekt torsk en er vanlig (og himmelsk) kombinasjon i Hellas (se bildet under). Hvitløkspureen kan også serveres til andre slags stekt/grillet fisk eller kjøtt eller til kokte rødbeter. Prøv deg fram, så finner du din egen favoritt!

  • ca 600 gram kokte poteter
  • 8 hvitløkkløfter
  • 1,5 dl god olivenolje
  • (1 dl vann)
  • 1-2 ss nypresset sitronsaft
  • 1-2 ss hvitvinseddik
  • salt, pepper

Potetene må være kokt skikkelig myke. Når de er lunkne eller kalde, skrelles og moses de, enten i morter eller med kjøkkenmaskin. Vær forsiktig hvis du bruker kjøkkenmaskin, for mye mosing kan gjøre potetene seige som lim.

Knus hvitløk med litt salt i en morter. Bland dem med potetene, og rør gradvis inn oljen, deretter vannet. (Det er ikke sikkert du trenger vannet, det kommer an på hvor mye vann potetene inneholder.) Røren skal være jevn og myk, men ikke flytende. Smak til med sitronsaft, eddik, salt og pepper. Skordaliaen kan også tilsettes 2 dl skrelte mandler eller valnøtter, som du har finhakket i kjøkkenmaskin. La gjerne sausen stå å utvikle smaken en stund. Den kan oppbevares mange dager i kjøleskapet. Serveres kald, gjerne med en dasj olivenolje oppå.

Skordalia kan lages med brød istedet for poteter. Bruk gammel loff, gjerne mange dager gammel. Fjern skorpen, skjær brødet i skiver. Bløt skivene i vann i 10 minutter, klem ut så mye vann du greier, og fortsett som over.

Til 4 – 8, avhengig av måltid

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-t og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s