Marias nøttekake

I dag, 25. mars, er det Hellas’ nasjonaldag, og det skal feires med kake.
Greske Maria er god til å bake kaker, og i denne kaken, som er  full av nøtter, bruker hun de nøttene hun tilfeldigvis har i skapet, og gjerne en blanding av flere, som valnøtter, hasselnøtter, pistasjenøtter og mandler. Videre bruker hun daggammelt brød som hun maler til smuler, enten brødet er grovt eller fint. Likør skal oppi, og hun tar det hun måtte ha, enten det er mastiklikør fra øya Chios, kaffelikør eller appelsinlikør. Det går fint med mavrodafni (”portvin”) også, sier hun.
Og det er en av de tingene jeg liker med gresk matlaging: ingredienslister følges ikke slavisk. Man tager virkelig hva man haver. Bare råvarene er gode, blir resultatet godt.
Dette er en liten kake,  med denne mengden trenger du en form  med diameter 18 – 20 cm., eller du kan doble oppskriften og steke den i en liten langpanne.

  • 2 dl sukker
  • 1 dl vann
  • 0,5 dl mastiklikør, appelsinlikør eller lignende
  • 50 gram sjokolade
  • 250 gram nøtter, grovhakket
  • 100 gram tørre brødsmuler
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ss finrevet appelsinskall
  • ½ ts kanel
  • ¼ ts nellik
  • 2 egg
  • litt olje til formen.
  • ev. litt melis til å drysse over når kaken er avkjølt.

Kok sukker, vann og likør kraftig i et minutt, ta gryten av varmen og la sjokoladen  smelte i den varme væsken.
Bland nøtter, brødsmuler, bakepulver, appelsinskall og kryddere. Hell væsken i dette og tilsett eggene. Rør godt.
Smør en liten, rund form, og hell røren oppi. Bak v 200 grader i 25-30 min.
Dryss ev litt melis over kaken når den har fått avkjølt seg litt.
Pakk kaken inn i aluminiumsfolie om du ikke skal spise den samme dag.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-bT og trykk på knappen: Print

About these ads

One response to “Marias nøttekake

  1. lovely, hege soerlie. norway

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s